Op zaterdag 13 mei om 16.00 uur , wordt de tentoonstelling “Buitenkant krijgt van binnenkant”, in de KEG EXPO in Schijndel geopend.
Deze expositie met werk van Cindy van Woudenberg en Brigitte Picavet , is te zien tot en met 23 juni.
Al enkele jaren volgen kunstenaars: Cindy van Woudenberg (Eindhoven) en Brigitte Picavet (Oss) elkaars werk en ontwikkeling. Hun op het eerste oog verschillende werk , blijkt verrassend verwant.
Sinds 2021 bezoeken ze regelmatig elkaars atelier om samen hun werk en de gedachten erachter te bespreken. De expositie Buitenkant krijgt van Binnenkant en de publicatie hierbij, zijn het resultaat van deze ontmoetingen.
Het werk van Cindy van Woudenberg bestaat voornamelijk uit tekeningen : mixed media op papier en grote installaties. De bron van het werk is het onderzoek naar de verschillen en de overeenkomsten tussen onze innerlijke wereld en het lichaam waarin we zitten en waarmee we communiceren.
In het werk van Brigitte Picavet spelen onleesbaar gemaakte boeken de hoofdrol. Ze knipt en plakt pagina voor pagina tot een compacte vorm. Na bewerkingen zoals snijden, zagen en polijsten, wordt de vorm met was verzegeld. De boeken worden onleesbaar maar zijn objecten geworden met een inhoud, die op een andere manier van zich doet spreken.
De tentoonstelling is te zien in de KEG EXPO.
CC ‘t Spectrum Steeg 9 in Schijndel.
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10.00- 20.00
Een expositie met een verhaal! Van 1 april tot en met 5 mei kan je verdwalen in verhalen bij de KEG EXPO in Schijndel. Another Story is het bijzondere vervolg op de expositie “Storyline” die afgelopen jaar te zien was bij Kunstruimte de Melkfabriek in Den Bosch. De opening is op zaterdag 1 april om 16.00 in de KEG EXPO in het CC. ’t Spectrum in Schijndel. Kunstenaars Nantsje Vonk, ML Wasiela, Maartje van der Kruijs en Lisetteh, kennen elkaar van het grafisch atelier in Den Bosch. Na de eerste succesvolle expo bestaat deze tentoonstelling naast het grafisch werk , uit een diversiteit aan schilderijen, tekeningen, objecten en installaties die stuk voor stuk, op hun eigen manier, als een verhaal te lezen zijn. Uitbundige kleuren, subtiele lijnen en donkere randjes, ieder werk een andere wereld. Het werk van Nantsje Vonk-Rienstra is intens verbonden met de natuur en het steeds veranderende landschap. De kleurrijke zeefdrukken zijn hier de vertalingen van. Lisetteh is een kunstenaar die over de grenzen van de materie heen rijkt en zowel 2D als 3D werk maakt. Haar werk laat een soms komische absurde wereld zien, soms ook macaber. Maartje van der Kruijs is een echte tekenaar, In haar werk gebruikt ze meerdere grafische technieken. Dat vertaalt zich in veel miniaturen maar ook in groter werk. Het sferische werk van ML. Wasiela is krachtig maar ook schilderachtig. In haar etsen, litho’s en schilderijen legt ze vaak de menselijke invloed op de natuur, habitat en mythes vast. Another Story 1 april tot en met 5 mei 2023 Opening: zaterdag 1 april om 16.00 KEG EXPO, Steeg 9 Schijndel openingstijden:Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00
Vanaf zaterdag 11 februari is de tentoonstelling City(e)scapes te zien in de KEG EXPO in Schijndel. Deze bijzondere duo-tentoonstelling van de kunstenaars-broers Rob en Guus Ruimers bestaat uit een installatie en fotografisch werk. De expositie is te zien tot en met 24 maart van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00.
De KEG EXPO bevindt zich in cc. ’t Spectrum.
Beeldhouwer en installatiekunstenaar Rob Ruimers heeft al vele indrukwekkende tentoonstellingen op zijn naam staan in binnen en buitenland. Vaak zijn het exposities met grote indrukwekkende beelden. In de KEG EXPO staat de installatie: Bú Kè Qi . De titel, in het Engels don ‘t mention it, is gegeven aan een installatie die Rob Ruimers bedacht na zijn verblijf in het Chinese European Art Centre (CEAC) in Xiamen. Tijdens zijn vele wandelingen door deze Zuid-Chinese stad raakte hij onder de indruk van het leven, de dromen en het streven naar groei, van haar 5 miljoen inwoners.
De installatie laat ons een veelheid aan emoties en ontmoetingen ervaren : visueel en auditief. Rob laat ons , in beeld en geluid, de stad Xiamen ervaren als een op zichzelf staand organisme. Waarna we , na het zien en horen , onszelf gaan afvragen waartoe alles dient.
Guus Ruimers’ passie voor fotografie is versterkt door het maken van reizen, de ontmoeting met andere culturen en de natuur. Waar hij oorspronkelijk zich eerst richtte op landschappen en macrofotografie werd het werk steeds abstracter in vorm en structuur.
Het is voor Guus een uitdaging om met zijn foto’s van een ogenschijnlijk simpel onderwerp een totaal andere wereld te creëren.
City(e)scapes van 11 februari tot en met 24 maart
KEG EXPO, Steeg 9 Schijndel
www.robruimers.nl
www.guusruimers.nl
Zaterdag 17 december wordt de tentoonstelling MAN in de KEG EXPO geopend . 13 verschillende kunstenaars laten hun visie zien op het thema. Deze spraakmakende expositie is te zien tijdens de openingsuren van ’t Spectrum in Schijndel tot en met 3 februari.
Expositie MAN
Begin 2022 is de KEG op zoek gegaan naar kunstenaars die zich bezighouden met het thema MAN, dit in DE breedste zin van het woord.
Traditioneel staat in de kunst de ‘male gaze’ de mannelijke blik centraal.
In de expositie wordt de camera als het ware 180 graden gedraaid en op de man gericht.
Uit vele inzendingen hebben de curatoren Jo Santegoeds en Anne-Marie van den Thillart een keuze gemaakt voor de expositie MAN. Dertien kunstenaars laten in diverse disciplines, technieken, hun visie zien op ‘de Man’
De man o.a. verbeeld in zijn stoerheid, kwetsbaarheid en schoonheid - verhalend en vervreemdend.
Deelnemende kunstenaars: Bibi-Joan, Eugenie Dammer, Jan van den Dungen, Coen van Ham, Har van der Put, Rob Ruimers, Jo Santegoeds, Piet Siebers, Leon Stoffelen, Anne-Marie van den Thillart, Wim van de Voort, Ad Wijgergangs en Yvonne van Woggelum.
Curatoren van deze expositie: Anne-Marie van den Thillart en Jo Santegoeds.
KEG-expo : 17 december 2022 – 3 februari 2023
Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00
Cultureel centrum ’t Spectrum Steeg 9 SCHIJNDEL
Tekst Paul Roovers Brabants Dagblad 28 oktober 2022
Expositie Jan van den Dungen: ooggetuige in gefotoshopte schilderijen
SCHIJNDEL - Eyewitness is de titel van een expositie van werk van de Schijndelse kunstenaar Jan van den Dungen. Ooggetuige dus. Letterlijk en figuurlijk, want Van den Dungen is in verschillende historische decors zelf te zien: dankzij digitale fototechnieken.
Jan van den Dungen (1944) volgde de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Hij vestigde zich als kunstenaar en maakte jarenlang formeel-abstract werk. Vanaf 1975 werkte Van den Dungen in het bedrijf van zijn vader en raakte het kunstenaarschap op de achtergrond. Met een door hemzelf ontworpen systeem voor paneelbouw startte de Schijndelaar een bedrijf in standbouw en -ontwerp.
Stichting KEG
Met anderen richtte hij in 1980 in Schijndel de stichting Kulturele Evenementen Groepen (KEG) op. Aan het einde van de vorige eeuw ontdekte de kunstenaar de digitale fotografie en mogelijkheden om daarmee fotokunst te manipuleren.
De laatste jaren bewerkt de kunstenaar ook veelvuldig beelden van de natuur in zijn foto’s.
Expositie Eyewitness in ’t Spectrum van 29 oktober tot en met 10 december. Opening 29 oktober en presentatie boek Eyewitness 16 uur.
Vanaf 10 september tot en met 22 oktober is in de KEG EXPO, de tentoonstelling “Voorbij het vergankelijke” te zien van Jozina Marina van Hees.
Na haar studie aan de kunstacademie maakte Jozina Marina talloze schilderijen, tekeningen en foto’s. De combinatie van digitale fotografie, tekeningen en schilderijen inspireren haar tot een heel eigen beeldtaal. De afzonderlijke afbeeldingen zijn vaak vrijwel abstract en blijken uiteindelijk details te zijn van haar eigen bewerkte foto’s en tekeningen. De uitvergrote details maken zich op deze manier helemaal los van het oorspronkelijke beeld en gaan een eigen leven leiden.
De tentoonstelling ‘Voorbij het vergankelijke’, laat het meest recente werk zien: een serie kleine schilderijen en digitale prenten die de realiteit overschrijden.
Jozina Marina: “Als gevolg van het leven dat wij allemaal inhalen zijn er veel gebeurtenissen om bij stil te staan. Het wassende water, memoires die komen en gaan. Geschiedenis die zich herhaalt of opnieuw gemaakt wordt. Spiegelingen en overdenkingen. Alles heeft een begin en een einde en daar kun je aan voorbij gaan, op weg naar de eeuwigheid, zonder of juist met ommezien.”
Het werk van deze kunstenaar was eerder te zien in musea en galeries in Nederland, Roemenië, Hongarije, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, België, Qatar, Canada en Ohio ( USA)
De tentoonstelling in de KEG EXPO , is dagelijks te bezoeken tijdens de openingstijden van CC. ‘t Spectrum , Steeg 9 in Schijndel : maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur.
Van 25 juni tot en met 3 september is in de KEG EXPO een duo tentoonstelling te zien van Agata Siwek en Anne-Marie van den Thillart. Leidraad van deze expositie is een citaat van de maatschappelijk bewogen Russische schrijver Maxim Gorky : de Mens-dat klinkt trots. De tentoonstelling met twee- en driedimensionaal werk is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van CC. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel.
Agata Siwek: “Teleurgesteld in de wereld van nu en verlamd door het beeld van de toekomst gaan mijn gedachten steeds vaker terug in tijd. Vroeger was het beter, hoor ik om me heen. Maar naar welke leeftijd/periode kun je best terugkeren om hoop, rust en geluk terug te vinden? De kindertijd ligt het meest voor de hand met zijn onbezorgdheid, onschuld, speelsheid, onwetendheid, energie, nieuwsgierigheid, perspectief.
In welke periode zou je best kunnen opgroeien? De mythische jaren 60 met hun Love, Peace and Happiness of de kleurrijke jaren 70 vol optimisme en aandacht voor een minder elitaire samenleving? De jaren 90 wanneer een einde aan het communisme wordt gemaakt of 2000 met de opkomst van Google en vrij delen via internet?
Uit mijn verzameling beeldmateriaal haal ik foto’s die mij positief stemmen en mijn hoop in de mensheid teruggeven, zodat het citaat “De mens - dat klinkt trots” zijn letterlijke betekenis kan krijgen. “
De uit Krakau afkomstige Agata Siwek, kreeg in 2002 ongekende belangstelling door haar souvenirwinkel. Ze maakte deze installatie om een statement te maken naar de toeristenindustrie die van het vernietigingskamp Auschwitz een attractie dreigt te maken.
Ook in het werk van de veelzijdig Bossche kunstenaar Anne-Marie van den Thillart klinkt de maatschappelijke betrokkenheid door. Met haar filmbeelden maar ook met haar driedimensionaal werk en tekeningen , raakt ze de kijker op haar eigen , subtiele manier.
“Naast het maken van films is ruimtelijk werk belangrijk in mijn oeuvre. In deze tentoonstelling zijn mijn ruimtelijk werk en tekeningen van de laatste jaren te zien. In een geleidelijk proces van laag na laag toevoegen van papier-maché worden menselijke trekken zichtbaar; het zijn geen individuen of types, de maskers en koppen drukken de essentie uit van het mens-zijn.
De menselijke expressie, maar ook de menselijke kwetsbaarheid wordt zichtbaar, in de afzonderlijke maskers en koppen maar ook in de combinatie.
De laatste tijd isoleer ik ook koppen in installatie-achtige opstellingen. Kranten vormen het basismateriaal maar ook inspiratiebron van de vele maskers en koppen die ik heb gemaakt.”
De tentoonstelling : “De mens-dat klinkt trots” is te zien van maandag tot en met vrijdag van 10.00 -20.00.
Van 1 tot en met 26 augustus van 10-17.00
KEG EXPO in cc. ’t Spectrum , Steeg 9 in Schijndel
Vanaf 30 april tot en met 10 juni is er een groepstentoonstelling met natuur- en landschapsimpressies te zien in KEG EXPO in Schijndel.
De expositie “Het woud dat ziet” is te bezoeken tijdens de openingsuren van het cc. ’t Spectrum.
Het verlangen naar de natuur is in het diepst van ons wezen verankerd. Zeker in Coronatijden heeft iedereen op zijn eigen manier de schoonheid van de natuur herontdekt. Tijdens lange, kalmerende wandeltochten of als ideale stilteplek, ver weg van het wereldse rumoer. Ineens werd ook duidelijk hoe kwetsbaar ons klimaat is. Een bewustere omgang met de natuur staat nu definitief op de kaart.
Hoe kijken wij naar de natuur en hoe kijkt de natuur op zijn beurt naar ons? Het is een vraag die Francine Steegs zich meerdere malen stelt bij het maken van haar werk.
Om haar heen merkte Francine Steegs dat collega-kunstenaars met een zelfde, hernieuwde blik de natuur tegemoet treden. Al gauw rijpte bij haar het idee voor een grotere, samenhangende tentoonstelling. Onder de noemer Het woud dat ziet vindt nu een expositie plaats bij de KEG Schijndel.
Naast gloednieuw werk van Francine Steegs tonen geestverwante kunstenaars Fred Geven, Roos Terra, José op ten Berg en Puck Willaarts hun recente creaties.
Samen brengen deze vijf kunstenaars de kijker dichterbij de alziende natuur, en nodigen ze iedereen uit mee op reis te gaan.
Tekst: Mark van de Voort
De expositie Het woud dat ziet , is te zien van 30 april t/m 10 juni bij stichting KEG in ’t Spectrum Schijndel.
Opening zaterdag 30 april 16:00 uur - met een inleiding van Francine Steegs en landschapspoëzie van Han Leeferink.
KEG-expo - Cultureel Centrum ’t Spectrum - Steeg 9 5482 WN Schijndel -
Te bezoeken ma t/m vr 10-20 uur
Op vrijdag 25 maart wordt de tentoonstelling : Hersenspinsels van Annie Veldkamp officieel geopend. De expositie van het werk van deze Rooijse kunstenares is vanaf 14 maart tot en met 23 april te zien in KEG EXPO in het cc. ’t Spectrum in Schijndel.
Al meer dan 15 jaar is Annie Veldkamp dagelijks aan het werk met vilt in haar atelier AV Look. “Het is voor mij een vorm van mediteren”. Haar vilten kunstwerken zijn vaak grote 3 dimensionale objecten. Vernieuwend is het gebruik van zeefdruktechniek op het vilt.
“Vrij zijn is een van de belangrijkste hoofdlijnen van en in mijn werk. Zoeken zonder beperkingen, voorwaardes of meningen in een natuurlijke omgeving die vraagt om ontdekt te worden. Experimenteren staat centraal en door het ontdekken van nieuwe kleuren, andere vormen of gekke structuren tijdens mijn werkproces , voel ik het ultieme gevoel van vrij zijn.
Waar in mijn andere werk vaak de nadruk ligt op natuurlijk en het gebruik van kleur , ligt in dit in de tentoongestelde werken, op abstractie, structuur en detaillering.”
Op het moment dat mensen weer behoefte kregen om naar buiten te gaan, te ontmoeten, en samen te creëren sloeg het coronavirus toe. Er is dan fysieke afstand nodig om het virus te bestrijden. Maar het virus verbindt juist op mentaal en vooral emotioneel niveau. Om samen creatief uiting te geven aan deze lastige tijd bedacht Annie Veldkamp een project met als titel “Deel met elkaar”. Een creatieve uiting van 200 enthousiaste mensen uit binnen en buitenland die op verzoek van de kunstenares uitgenodigd werden om mee te werken. Dit leidde uiteindelijk tot een imposant ruimtelijk werk wat op vele plaatsen de komende tijd te zien zal zijn.
KEG EXPO is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel van maandag tot en met vrijdag van 10.00- 20.00.
Tijd voor een feestje. (tentoonstelling is verlengd tot 5 maart)
Inmiddels meer dan 40 jaar bestaat dé KEG. Ooit opgericht als de Kulturele Evenementen Groepen Schijndel in 1980 ; de tijd dat het modern was om Cultuur met een K te schrijven. De vrijwilligersorganisatie met verschillende werkgroep timmerde en timmert nog steeds flink aan de weg. Waren het in de beginjaren disciplines zoals Theater voor volwassenen en kinderen, Orgelconcerten , Beeldende Kunst , Literair café, Evenementen in de openbare ruimte, tijdschrift TEKEN en bestond de KEG uit een groot aantal leden, na de harmonisering van het cultuurbeleid Meierijstad is alleen de Beeldende Kunst tentoonstellingsgroep overgebleven.
De doelstelling om hedendaagse kunst voor een groot publiek toegankelijk te maken wordt nog steeds vol enthousiasme nagestreefd. Met gemiddeld 7 tentoonstellingen per jaar in de KEG EXPO , met kunst uit binnen én buitenland , heeft de KEG al jaren een gevestigde naam binnen de kunstwereld. Menige bezoeker liet zich verrassen door exposities met installaties, films, performances en uiteraard 2 en 3 dimensionale kunst. Vele kunstenaars vonden hun springplank door in de KEG EXPO hun werk ten toon te stellen. Door alle warme contacten opgebouwd binnen de kunstwereld waren en zijn ook internationaal bekende kunstenaars bereid om te komen exposeren bij de KEG. En dat mag na 40 jaar gevierd worden met een bijzondere expositie en een feestelijke opening van “Daar waar de zee het land kust”.
Op zondag 24 oktober wordt deze jubileumtentoonstelling met het werk van 26 beeldend kunstenaars en 24 dichters , geopend door Menno Rozendaal wethouder cultuur Meierijstad.
Tijdens de gala opening, begeleidt door de bekende Tilburger Pieter Bon, zal een vijftal dichters een voordracht verzorgen met muziek van Frans van der Meer en Leon van Egmond. Daarnaast wordt een film vertoond van cineaste Anne Marie van den Thillart. De inleiding op de jubileumtentoonstelling wordt verzorgd door filosoof Charles Vergeer uit Eindhoven.
Vanaf 13.00 uur bent u welkom , met een geldige QR code, in cc. ‘t Spectrum
Het feestprogramma begint om 13.45 uur.
De tentoonstelling is te zien van 24 oktober tot en met 5 maart 2022 (verlengd) tijdens de openingsuren van cc. ’t Spectrum in de KEG EXPO Steeg 9 te Schijndel.
Zondag 12 september om 16.00 wordt in de KEG EXPO een tentoonstelling geopend met schilderijen van Imke Plattel. De expositie is te bezoeken tot en met 16 oktober tijdens de openingsuren van cc. ’t Spectrum in Schijndel van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur.
Imke haar werk is een mysterie van licht, tijd en ruimte. Licht dat de vorm in zich draagt en een abstract gegeven is geworden.
Na haar studie werkte Imke mee aan de opgravingen in Pompeï en raakte daar gefascineerd door het licht.
“Die lichtvlek schuift heel traag over de wand en die raakt allerlei
reliëfs en details aan. Op een gegeven moment verdwijnt de vlek in een open donker vlak, een open donkere ruimte.
Dat element, het verschijnen en verdwijnen, het effect van die tijdspanne die nodig is om dat zichtbaar te maken. Deze ervaring is een diepe leidraad in mijn werk.”
Terug in Nederland kreeg haar werk een nieuwe gelaagdheid, een gelaagdheid die ze ook in de levende natuur herkende en ontdekte tijdens de reizen die ze maakte naar Australië, Amerika en India.
De sporen uit het verleden en de vormende kracht van deze levende natuur vormen voor haar een nieuwe realiteit.
Vanaf 12 september tot en met 16 oktober te bezichtigen in de KEG EXPO.
CC. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel
Voor meer info www.kegschijndel.nl
Over de tentoonstelling Van Diemensland. (Katy Woodroffe)
Toen Abel Tasman in 1642 in opdracht van de VOC door de gouverneur van Indië , Anthony Van Diemen, op ontdekkingsreis naar het midden van Nieuw Holland: Australië, werd gestuurd, “ontdekte” hij in het zuiden een eiland. Hij noemde het Van Diemenslandt.
In die tijd dreef de VOC handel met China en importeerde miljoenen porseleinen voorwerpen . Na de dood van de Chinese keizer in 1620 stopte deze handel en begonnen Nederlandse pottenbakkerijen dit kostbare porselein na te maken. Zo ontstond het wereldberoemde Delfts Blauw.
In 1803 kwam het afgelegen eiland , met zijn unieke wildernis met oeroude regenwouden en unieke fauna , in Britse handen en kwamen er strafkoloniën voor Britse gevangenen.
In 1856 werd Van Diemens land omgedoopt tot Tasmanië.
De Palawa’s, de oorspronkelijke bewoners van Tasmanië , stierven uit door meegebrachte ziektes maar vooral door het brute geweld van de Britten. Maar niet alleen de oorspronkelijke bevolking : in 1936 legde de laatste Tasmaanse tijger in de dierentuin het loodje , nadat zijn soortgenoten massaal waren afgeschoten tijdens de jacht.
Met haar schilderijen gemaakt met acryl en pigmenten op papier , geeft Katy Woodroff ons een unieke inkijk in deze bijzondere Tasmaanse wereld en haar roerige geschiedenis.
De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het Spectrum, maandag tot en met vrijdag 10.00-17.00 uur van 23 juli tot en met 28 augustus 2021.
artikel opening mooi Schijndel
Vanaf 7 juni tot en met 16 juli is er in de Keg expo een bijzondere tentoonstelling te zien. Uit de rijke nalatenschap van de bekende Bossche kunstenaar Wim van de Voort, heeft de Keg een expositie samengesteld van zijn unieke portretten.
Wim van de Voort is vooral bekend met werken waarin hij zich liet inspireren door religie en het mysterie van leven en dood. Hij ontwikkelde hierin een persoonlijke, kernachtige beeldtaal.
De in Udenhout geboren kunstenaar had ook een groot talent in het portretteren van de mens en maakte ook vele zelfportretten. In deze expositie met de titel ‘’ Kop - Portret “ is een keuze gemaakt uit deze vaak onderbelichte werken.
Wim van de Voort woonde en werkte tot aan zijn overlijden in 2017 in Den Bosch.
De tentoonstelling is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag in de KEG EXPO in het cc. ’t Spectrum Steeg 9 te Schijndel.
“Les Sauvages” is de titel van een tentoonstelling in de Keg Expo van het Belgische kunstenaarsduo Flexboj & L.A. De expositie, georganiseerd door de KEG, is te zien vanaf 16 oktober tot en met 27 november in cc. ’t Spectrum in Schijndel tijdens de openingsuren.
Flexboj & L.A., wonen en werken in België. Hun werk kenmerkt zich door een continu evoluerende stijl. De voornaamste reden daarvoor is hun zoektocht naar het “best mogelijke schilderij”, waarin ze zich realiseerden dat uiteindelijk alles een kunstwerk kan worden. Van een klassiek meesterwerk in een museum, tot afval dat je vindt op straat. De beelden die ze inzetten, uit ‘high culture’ en ‘low culture’, worden samen geremixt en gemanipuleerd. Door beeld en tekst samen te voegen, drijven Flexboj & L.A. de spot met de ‘heilige’ kunstwereld en zichzelf. Een vaak terugkerend onderwerp in hun schilderijen is ‘kunst maken’. Aan de basis daarvan ligt een constante poëtische dialoog die ze voeren met de (kunst)wereld waarin ze zich bevinden. Al komt het vaak voor dat werken afzonderlijk worden gemaakt en er geen directe samenwerking op het canvas is, zal het werk steeds een samenwerking zijn, ontstaan vanuit gezamenlijke ideeën.
De KEG-EXPO bevindt zich op de eerste verdieping van cc.’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel en is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00- 20.00 uur.
Op vrijdag 4 september wordt de tentoonstelling “Roland de Jong Orlando: 30 jaar Concrete kunst” , geopend. De exposite van sculpturen, wandreliëfs, tekeningen, collages en foto’s zal te zien zijn tot en met 8 oktober in de KEG EXPO van het CC. ’t Spectrum in Schijndel. Daarnaast staan er een 20 tal beelden van de kunstenaar in de tuin van het museum Jan Heestershuis.
Dit jaar viert de in 1961 in Schijndel geboren kunstenaar Roland de Jong Orlando het feit dat hij 30 jaar in het vak zit.
Concrete kunst is van meet af aan de stijl waarin de kunstenaar werkt. Bij deze geometrisch-abstracte stijl gaat het om Kunst, waarin geen enkele verwijzing naar de realiteit zit.
In zijn werk toont Roland de Jong Orlando zijn fascinatie met systemen, patronen, regels en het creatieve gebied tussen wiskunde en esthetiek. Ritme, harmonie, symmetrie, opbouw en ontwikkeling binnen het geheel van de sculptuur zijn daarbij belangrijke aspecten voor hem.
De geometrisch-abstracte sculpturen die hij maakt zijn samengesteld uit modules, die hij volgens een bepaald plan produceert, bijv. door het systematisch veranderen van de zaaghoek. Bij het rangschikken van die modules maakt hij soms gebruik van getallenseries (zoals Fibonacci), maar ook spelenderwijs doet hij onderzoek naar mogelijke combinaties, waardoor er verrassende, nieuwe vormen ontstaan.
De synergie tussen licht en beeld zorgt voor kleurschakeringen in het materiaal, waardoor de ruimtelijkheid benadrukt wordt: het licht toont het beeld, het beeld toont het licht.
Roland de Jong Orlando heeft solo-exposities gehad in Nederland, Frankrijk, Slowakije, Hongarije en Italië.
Daarnaast heeft hij deelgenomen aan zeer veel internationale groepsexposities (vooral betreffende Concrete Kunst) in bijna alle Europese landen, alsmede in de USA, Mexico, USSR, Wit-Rusland en Egypte (‘special guest’ Biënnale 2006).
Monumentale beeldhouwwerken van zijn hand staan in de openbare ruimte in Elblag (Polen), Chiesa in Valmalenco (Italië), Herera (Costa Rica), San Luis Potosí (Mexico), Comitán (Mexico), Oudon (Frankrijk) en verschillende steden in Nederland (Petten, Zevenaar, Meppel, Heemskerk, Krimpen aan den IJssel, Heerhugowaard en De Keukenhof in Lisse).
Hoewel hij niet meer in Schijndel woont sinds 1981 is de band met zijn geboorteplaats altijd gebleven. Zo nam hij in 2005 deel aan de groepsexpositie “De wereld is groter dan Schijndel”, met kunstenaars die in Schijndel woonden of er geboren waren. Bij die gelegenheid kocht de gemeente Schijndel een kleine stalen sculptuur van hem aan, die sindsdien bij de entree van het gemeentehuis in Schijndel te zien is.
De tentoonstelling van Ronald de Jong Orlando is te zien in de KEG EXPO tijdens de openingstijden van ’t Spectrum van maandag tot en met vrijdag van 10:00 – 20:00 Steeg 9 Schijndel www.kegschijndel.nl
De buitenexpositie in de tuin van het museum Jan Heestershuis Pompstraat 17 Schijndel, is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00
www.museumjanheestershuis.nl
Op zaterdag 8 februari opent Willem Jan Renders, conservator van het Van Abbemuseum in Eindhoven, de tentoonstelling in de KEG EXPO met werk van Paul Isphording en Geoffrey Salmon.
De expositie met schilderijen en objecten geeft een heel bijzondere interpretatie , van beide kunstenaars ,op het landschap. De tentoonstelling is te zien tot en met 20 maart tijdens de openingsuren van CC. ’t Spectrum in Schijndel.
De schilderijen van Paul Isphording kun je zien als "abstracte landschappen " . Het werk gaat over de impressie , de emotie, de dagelijkse ervaring van de buitenruimte : de natuur en het landschap ervaren door de kunstenaar.
Door de manier waarop Paul schildert , beleef je niet alleen het landschap maar zijn het ook abstracte structuren op het doek geworden. Hierdoor ontstaat een spanningsveld . Het werk van Paul is bevlogen en verrassend. Het is aan de toeschouwer om te interpreteren wat er geschilderd is en de landschapsbeleving te ervaren.
Het werk van Geoffrey Salmon groeit volgens een natuurlijk proces zoals ook het thema van zijn werk.
De objecten hebben gedempte kleuren en een korrelig oppervlak, alsof ze bedekt zijn met stof. Het zouden gebouwen kunnen zijn waarvan we alleen de contouren zien.
Het werk gaat over commerciële landschappen en het al dan niet bewaren er van.
Door de tijd kunnen eeuwenoude landschappen en steden veranderen in uniforme blokken. Wat niet meer bruikbaar is verdwijnt letterlijk en na verloop van tijd ook uit ons geheugen. Door historische gebouwen, objecten of landschappen te behouden, benadrukken we hun belang en plaats in de toekomst.
KEG expo Paul Isphording en Geoffrey Salmon from Omroep Meierij on Vimeo.
Van 21 december tot en met 31 januari exposeert de Dungense kunstenares: Henny Schakenraad haar werk in KEG EXPO in Schijndel.
De tentoonstelling van grafisch werk heeft als titel
" Op schaal " en is te bezoeken tijdens de openingsuren van cultureel centrum ’t Spectrum.
De expositie wordt geopend op zaterdag 21 december om 16.00 uur.
Zondag 1 februari finissage van 15.00-17.00 in aanwezigheid van de kunstenaar.
De titel van de tentoonstelling Op Schaal, is niet alleen maar gekozen vanwege het onderwerp de schaal, de kommen, de potten en de vazen.
Zowel historische als meer eigentijdse verschijnings-vormen van deze voorwerpen zijn het uitgangspunt in haar werk.
Aan de duizenden jaren geschiedenis en ontwikkeling haalt Henny Schakenraad onder meer haar inspiratie en zet die om in een heel eigen beeldtaal.
Maar daarnaast is er in het werk nog een onderliggende laag zichtbaar; hier bevraagt de kunstenaar met haar werk de verhouding ten opzichte van de werkelijkheid, het schalen.
Hoe verhouden we ons tot de dingen, de situatie om ons heen en de geschiedenis. In haar werk zie je vergroting, het graven, het opbouwen, dynamiek, textuur,
structuur, verstilling, zwarte inkt en soms de schittering van goud. Een boeiend onderzoek naar een ogenschijnlijk ongecompliceerd maar veelzeggend gegeven.
Henny Schakenraad maakt grafisch werk, vaak op groter formaat en in muurbeelden. De grafische technieken gebruikt zij op een geheel eigen wijze ,
zij probeert deze ondergeschikt te maken aan haar inspiratiebronnen en aan het werkproces. Zo ontstaan monotype-collages, gedeeltelijk uit restanten van oudere werken,
aangevuld met de resultaten van een intuïtief werkproces aan de drukpers.
Soms werkt Henny Schakenraad letterlijk met haar vingers in de zwarte inkt en blijft zij zoeken totdat de oerkom voelbaar wordt.
Met monotype, karton-, sjabloon- en zeefdruk probeert zij de kom- of schaalvorm te vangen in zijn eenvoud.
Pure abstrahering kan een resultaat zijn, maar de speelse mogelijkheden van deze vormen, de inspirerende alledaagsheid en de manier waarop de kunstenaar zich tot dit thema verhoudt, blijven beslist een rol spelen.
Openingstijden maandag tot en met vrijdag van 8.00- 20.00
1e en 2e kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten.
www.kegschijndel.nl
hennyschakenraad@hetnet.nl
Stille momenten
ik vorm de kom steeds opnieuw
als een registratie van zijn eeuwenoude en
hedendaagse zijn
paradoxen met zich meedragend
hol bol
werelds en alledaags
zowel mannelijk als vrouwelijk
symbool voor leven en dood
geborgenheid en kwetsbaarheid
gekoppeld aan vele rituelen
gefascineerd ben ik door zijn eenvoud en
zijn talrijke verschijningsvormen
statisch en tegelijkertijd zich dynamisch
vormend naar het dienstbaar zijn
al tienduizenden jaren
gecreëerd door en voor de mens
blijf ik als kunstenaar opzoek naar zijn beeldtaal.
HS2019
KEG expositie Henny Schakenraad 'Op Schaal' from Omroep Meierij on Vimeo.
Op zaterdag 26 oktober om 16.00 uur wordt de tentoonstelling “Zonder Titel” in de KEG EXPO in Schijndel geopend. De expositie met schilderijen en collages van Liesbeth Bijkerk is te zien tot en met 13 december.
De tentoonstelling wordt ingeleid door Hendrik Driessen met daarnaast een geluidsperformance door Mario van Horik en Petra Dubach.
‘Zonder titel’ is niet een titel die je als kunstenaar zomaar aan een expositie geeft. Voor Liesbeth Bijkerk (Hollandia, 1957) past die titel bij al het werk dat in haar solotentoonstelling in Schijndel te zien is; géén van deze werken heeft namelijk een titel. Als alle werken in een tentoonstelling ‘Zonder titel’ heten, dan ligt die titel ook voor de hand voor het geheel.
Het uitgangspunt voor deze werken is niet de visuele werkelijkheid. Liesbeth Bijkerk beeldt niets af. Ze schildert bijvoorbeeld geen landschappen, stillevens of portretten. Hoogstens zou je haar werken kunnen zien als sporen van herinneringen, overblijfsels van zintuiglijke ervaringen, van dingen die ze gezien, gehoord of gevoeld heeft.
“Alles ontstaat uit het schilderen. Soms is een schilderij gewoon af. Dan mag het blijven zoals het is. Maar vaak haal ik er ook stukken uit. Met die vormen en kleuren ga ik dan verder componeren: ik knip en plak, en schilder er weer wat bij. Het overbodige haal ik weg en het nodige vul ik aan. In die collages ontstaan telkens weer nieuwe en onverwachte vormen. Op een intuïtieve manier zoek ik zo naar de essentie van het beeld. Het is een soort indikken; het uiteindelijke resultaat is altijd intensiever dan het beeld waarmee ik begon.”
Op deze manier ontstaan deze delicate, kleurige werken zonder titel. Wat wij er als kijker in zien is in de eerste plaats verf. Nu eens dikke, pasteus opgebrachte verf over een ijl transparant vlak, dan weer dunne lange streken van het penseel. Soms treedt de verf fors op de voorgrond en maakt een vorm, dan weer blijft hij dunnetjes op de achtergrond.
Sommige vormen ontstaan doordat delen van een schildering worden uitgeknipt en opgeplakt. Vele oude doeken werden op die manier gerecycled. In het uiteindelijke werk worden penseelstreken soms scherp afgesneden en kleurvlakken op een nieuwe manier begrensd. Vlekken van verf die ooit deel uitmaakten van de achtergrond vragen nu brutaal de aandacht. Het eerste beeld, een organisch ontstane schildering, wordt verknipt en gemaakt tot een nieuwe, intensievere vorm die maximaal openstaat om erin te zien wat je wilt.
“Op deze manier schep ik beelden die zich maximaal openstellen voor interpretatie. Uiteindelijk worden mijn werken op een hele persoonlijke manier ‘afbeeldingen’ van de geest van de toeschouwer. Iedereen kan er het zijne in zien, elke keer weer.”
De Keg EXPO bevindt zich op de eerste verdieping van het cc ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis.
www.liesbeth.bijkerk.nl
persbericht Eindhovens Dagblad en brabants Dagblad
persbericht
Op zaterdag 31 augustus 14.30 wordt de dubbel-expositie “(ON) VRIJHEID geopend.
De tentoonstelling is te zien op 2 locaties : in het Museum Jan Heestershuis én de KEG EXPO in Schijndel.
De tentoonstellingen staan in het kader van Brabant 75 jaar Bevrijding. Zes hedendaagse kunstenaars laten hun persoonlijke opvattingen over (ON) VRIJHEID zien. Safaa Khazal (Irak), Azin Yazdi (Iran), gastcurator Senad Alic (Bosnië), Olga Grig (Rusland), Moussa Ramou (Syrië) en Nosrat Mansouri (Iran), wonen en werken al geruime tijd in Nederland en verwerken hun persoonlijke ervaringen in hun schilderijen en beelden.
Van 31 augustus tot en met 31 december is in het paviljoen van het Museum Jan Heestershuis werk te zien van Senad Aliç, Olga Grig en Moussa Ramou.
Het oude woonhuis staat in het teken van de oorlogsperiode van Jan Heesters, zijn werk uit die tijd en de rol die hij in WOII heeft gespeeld.
In de KEG EXPO wordt het werk van alle exposanten getoond.
"Vrijheid: de mogelijkheid om te doen en te laten doen wat men wil terwijl een ander dat ook kan, zowel in lichamelijke als geestelijke zin” Olga Grig
“Werken die een reconstructie zijn van mijn leven maar ook een confrontatie […] Ik heb de mens ontdekt, zijn donkere kant, en begon mij af te vragen of die tijdens de oorlog zijn maskers heeft afgedaan of opgezet?”
Senad Aliç
“Wie fantaseert is vrij. Jouw fantasie met de anderen mogen delen is in vrijheid werken.” Nosrat Mansouri
“Mijn werken zijn ruimtes van vrijheid in expressie van kleur en techniek. Wanneer de ruimte kleiner is, is er een vernauwende ruimte en zijn er beperkte afstanden. Mijn werk is het effect van de fase waarin ik leefde. Van het dichtslibben van de monden en het versmallen van de vrijheid.” Safaa Khazal
“Soms in je eigen huis, land of lichaam ben je afgesloten, heb je geen vrijheid. Door een regime, geloof of een ziekte […] je bent een vis die vast zit in een net. Maar je geeft nooit op en kijkt naar boven, je gaat op zoek naar het licht.” Azin Yazdi
De expositie in het Museum Jan Heestershuis, Pompstraat 17 is te bezoeken vanaf 31 augustus tot en met 1 december van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00.
De Keg EXPO in cc ’t Spectrum Steeg 9, toont het werk vanaf 31 augustus tot en met 18 oktober van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur.
Vanaf 6 juli tot en met 23 augustus is de tentoonstelling “Borders of Nature” te zien in de KEG-EXPO.
Kunstenares Elfi Voermans heeft de tentoonstellingsruimte getransformeerd tot een andere wereld. De lege witte ruimte maakt plaats voor het ‘leefgebied’ van een in-de-toekomst-levende ‘Oergodin’, het alter-ego van Elfi Voermans.
De tentoonstelling is te zien in de KEG-EXPO ruimte , cc. ’t Spectrum in Schijndel van 6 juli tot en met 23 augustus. De opening is op 13 juli om 16.00 uur.
Bij het binnentreden van de ruimte, voelt het alsof je ongevraagd iemands persoonlijke leven binnenstapt. Het knaagt, maar tegelijkertijd wekt het voldoende nieuwsgierigheid op om alles nader te beschouwen.
Natuurlijke- en plantaardige materialen die afkomstig zijn uit haar directe omgeving, in combinatie met producten uit de wegwerpmaatschappij voeren de boventoon in dit kunstwerk van Elfi Voermans. Indirect wordt de verwijzing gemaakt naar de symbolische betekenis van een ‘Vanitas’ stilleven.
De ‘leefruimte’ is vastgelegd middels een soort herbarium. Overblijfselen van onnatuurlijke producten in combinatie met planten, bloemen en dieren zijn samengebracht op panelen van schuimrubber. Hiermee lijkt de scheidslijn tussen natuurlijk of onnatuurlijk te verdwijnen en zich een andere waarheid te ontwikkelen over wat een natuurlijke habitat is.
Ambachtelijke technieken, die over het algemeen veel tijd in beslag nemen, gaan gepaard met ‘goedkope’ materialen uit de wegwerpmaatschappij. Op deze manier wordt aandacht gevraagd voor hetgeen dat vaak niet opvalt óf wat snel wordt ingewisseld voor iets nieuws , omdat het zijn dienst al heeft bewezen.
Voermans:
“Ik heb een enorme verzameldrang voor dingen afkomstig uit de natuur. Van dode en platgereden dieren tot verschimmelde bloemen uit een vaas. Vaak op intuïtieve wijze breng ik verschillende gevonden voorwerpen bij elkaar. Ik mijzelf als ‘alles heerser’ over mijn kunst, ideeën en opvattingen: als ‘Moeder’ of ‘Oergodin’ van een nog te ontwikkelen rijk. Het doorbreken van taboes, het uitvergroten van clichématigheden en met name hoe de mens zich in deze tijd tot de natuur verhoudt, geef ik middels mijn persoonlijke ervaringen bloot. Door de consumptiemaatschappij in stand te houden, maakt de natuur steeds meer plaats voor een kunstmatige leefomgeving. De scheidslijn tussen beide wordt daarmee steeds diffuser. Precies dat overgangsmoment tussen natuurlijk en onnatuurlijk probeer ik weer te geven in mijn werken”.
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.00-20.00
van 22 juli tot en met 18 augustus maandag tot en met vrijdag van 8.00- 17.00
“Van Leeg papier” is de titel van de presentatie van het werk van beeldhouwer Will Pluijm, graficus Truzanne Lousberg en schilder Jenetta de Koning die vanaf zaterdag 11 mei te zien is in de KEG EXPO te Schijndel. De expositie is te bezoeken tot en met 29 juni in cc. ’t Spectrum tijdens de openingsuren.
De titel van de expositie verklaart meteen de belangrijkste overeenkomst in het werk van deze kunstenaars: het gebruik van papier. Will verwerkt verlijmd en gestapeld karton, Truzanne legt haar drukpapier onder de pers en Jenetta verlijmt haar papier op doek . En juist op dit snijvlak gaan de drie kunstenaars de uitdaging aan een gezamenlijk verhaal te vertellen : het verhaal van het lege vel.
De tentoonstelling is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00- 20.00
De toegang is gratis.
Op zaterdag 16 maart om 16 uur wordt de overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Henk Van Rooij geopend en vindt de presentatie plaats van zijn monografie “Verlangen en Avontuur”. De expositie is te zien in de KEG EXPO tot en met 3 mei.
Toen Henk van Rooij in 2014 overleed, had hij een ruim vijftigjarige kunstpraktijk achter zich.
Zijn weduwe en een aantal vrienden/collega’s zetten hun schouders onder de realisering van een monografie en dankzij een geslaagde crowd funding actie, diverse sponsors en de subsidiëring door enkele fondsen kon het boek ook daadwerkelijk tot stand komen.
Henk van Rooij was een graag geziene gast bij KEG Schijndel, zowel als exposant en deelnemer aan verschillende projecten, als bezoeker van de tentoonstellingen. Het lag daarom voor de hand deze kunstenaarsgroep om medewerking te vragen bij het presenteren van het boek en een overzichtsexpositie van zijn werk.
Tijdens zijn kunstenaarsloopbaan ontwikkelde Henk van Rooij zich van schilder tot beeldhouwer.
Deze geleidelijke ontwikkeling wordt in het boek stapsgewijs behandeld en ook de tentoonstelling laat de verschillende stadia van zijn kunstenaarschap zien. In het boek wordt tevens aandacht besteed aan het tijdsbeeld, de protestperiode en de rol die Henk van Rooij daarbij gespeeld heeft. Vanzelfsprekend is het boek ook te koop (€ 35,=).
De tentoonstelling is te zien van 16 maart t/m 3 mei 2019 in de KEG EXPO : c.c. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel.
Op zaterdag 4 en zondag 5 mei a.s. is de tentoonstellingsruimte van KEG Expo in Schijndel extra geopend van 12 tot 17 uur.
Kitty Doomernik zal dan aanwezig zijn.
Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 20 uur.
“Versteende kruinen, fossiele rook” is de titel van de tentoonstelling van Dominiq VD wall, een Vlaamse kunstenaar die exposeert in de KEG EXPO.
Op zaterdag 19 januari wordt de expositie geopend door Oscar Schrover, artistiek leider en curator van Kunsthal Boschveld. De tentoonstelling met sculpturen en tekeningen van deze veelzijdige kunstenaar , is te zien tot en met 8 maart .
Dominiq VD wall is een veelzijdig kunstenaar met een indrukwekkend beeldend oeuvre waarvoor hij al menige prijs kreeg. “Elk goed werk bezit een stuk autobiografie van zijn maker. Het vormt de onzichtbare poort waarlangs de kijker het werk wordt binnengeleid”; zei hij zelf eens over zijn kunst.
Dominiq maakt tekeningen en sculpturen, letterlijk of figuurlijk met vuur. Hij maakte er nieuwe materialen mee: broodskool, experimenteerde en onderzocht. De thematiek van de zoektocht werd : het verschijnen- het verdwijnen Gaandeweg werd het vuur meer een passie, een gedrevenheid om zo tot poëtische sculpturen en tekeningen te komen. De wereld wordt beschouwd, de kunstenaar maakt zich ongerust maar blijft positief. Hij maakt zijn beeldentaal: troostend in een op hol geslagen wereld.
De tentoonstelling “Versteende kruinen, fossiele rook” is te zien van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur in de KEG EXPO van het CC. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel.
www.kegschijndel.nl
www.dominiqvdwall.be
KEG expo Dominiq VD wall from Omroep Meierij on Vimeo.
Op zaterdag 17 november wordt in KEG EXPO om 16.00 uur een tentoonstelling geopend getiteld: Ode.
Beeldend kunstenaar Henk Visch opent deze ode aan kunstenaar: Wim van de Voort, die in 2017 is overleden.
De expositie laat een kleine inkijk zien, speldenprikken uit het omvangrijke oeuvre van Wim van de Voort.
De in Udenhout geboren kunstenaar had een groot talent in het portretteren van de mens. Zonder enige artistieke opleiding was hij al op zeer jeugdige leeftijd hiermee bezig , waar hij de oudere, kwetsbare mens in rake lijnen wist neer te zetten. Na zijn kunststudies vestigde hij zich begin jaren 70 in Den Bosch, waar hij tot het einde van zijn leven bleef wonen en werken. Hij ontwikkelde een persoonlijke, kernachtige beeldtaal waarin hij zich liet inspireren door religie en het mysterie van leven en dood. Zijn ingetogen schilderijen nodigen uit tot meditatie en contemplatie. Religieuze symbolen, onaanraakbaar en opgebouwd uit enkele heldere lijnen. Symboliek in tijd en aanbidding.
De Piëta bekleedt een centrale positie binnen van de Voorts oeuvre. ”Een beeld dat menselijke warmte uitstraalt en tot overpeinzing aanzet” zei de kunstenaar er zelf over.
Het portretteren van de mens kwam in perioden van zijn leven telkens weer terug. Hij maakte onder andere schrijvers portretten van Cornelis Verhoeven en Geert Verbeek. Daarnaast maakte hij ook vele zelfportretten. Schrijven vormde een belangrijk gegeven in zijn leven. Meer dan 3000 schoolschriften vulde hij met het ordenen van zijn gedachten en met ideeën voor zijn beeldend werk.
Tijdens de opening wordt ook het fotoboek gepresenteerd over de kunstenaar wat gemaakt is door ontwerpster, fotografe én nicht van Wim : Noor van de Voort. De bijzondere en omvangrijke tentoonstelling is samengesteld door Jo Santegoeds die jarenlang bevriend is geweest met de kunstenaar.
De tentoonstelling “ Ode” is te bezoeken tot en met 11 januari van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 behalve tijdens de feestdagen.
Op zondag 9 december en zondag 6 januari is er een extra openstelling van 13.00 tot 17.00 waarbij Jo Santegoeds aanwezig zal zijn in de KEG EXPO.
De KEG EXPO bevindt zich in cc “t Spectrum Steeg 9 in Schijndel.
Toegang is gratis.
KEG Expo Wim van de Voort from Omroep Meierij on Vimeo.
Zaterdag 8 september om 16.00 wordt de tentoonstelling “L’ Origine du Monde? “ geopend in de KEG EXPO in Schijndel. Deze groepsexpositie met 2 en 3 dimensionaal werk van Bossche kunstenaars, is te zien tot en met 2 november.
Stichting Kulturele Evenementen (KEG) Schijndel vroeg kunstenaar Paul van Dijk een groepstentoonstelling te organiseren met als thema het spraakmakende en toentertijd zeer aanstootgevend kunstwerk : L’ Origine du Monde (1866) van de Franse schilder Gustave Courbet. Paul van Dijk legde de titel van het schilderij als ‘vraag’ voor aan twaalf collega’s uit Den Bosch.
De spanning tussen titel en beeld levert genoeg stof voor een interessante tentoonstelling. Elke keer als een nieuw mens geboren wordt, ontstaat ook de wereld opnieuw, en elk jong ziet zich geconfronteerd met de vraag hoe hij of zij zich tot de wereld moet verhouden. Het is een fundamentele vraag die een kunstenaar zichzelf voortdurend stelt.
De titel L’Origine du Monde kan ook symbool staan voor de creatieve daad van het scheppen. Elke keer als een kunstenaar een kunstwerk maakt, ‘schept’ hij de wereld opnieuw. En elke keer als iemand een kunstwerk ziet, ziet hij de wereld opnieuw ontstaan.
Naast de dertien werken die speciaal zijn gemaakt of geselecteerd voor de tentoonstelling, zijn van elke kunstenaar ook enkele andere werken te zien.
Met: Jan de Bie, Mynke Buskens, Paul van Dijk, Florette Dijkstra, Mario Dijsselbloem, Hella van ’t Hof, W-J Kersten, Peter Koene, Vincent McGourty, Jan de Mug, Har van der Put, Willebrord Ricken en Bert Schutter.
Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine publicatie, met afbeeldingen van het werk van de kunstenaars en een tekst van Florette Dijkstra.
De tentoonstelling ‘L’ Origine du Monde?’ is van 8 september t/m 2 november 2018 te zien in KEG EXPO in’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel. De entree is gratis
Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur.
meer informatie: Paul van Dijk : www.paulvandijk.net
Onder internationale kenners genieten IJslandse schrijvers, muzikanten, schilders en beeldhouwers grote faam – al zal die vaak het Europese publiek niet bereiken. Maar vanaf 7 juli hoeft u niet naar het afgelegen eiland om hun kunst te ontdekken - hedendaagse beeldende kunst uit IJsland is dan gewoon in de Keg Expo in Schijndel te zien. Samen met twee gastcuratoren, kunstenaarsechtpaar Mariëlle van den Bergh en Mels Dees, organiseert de KEG een speciale tentoonstelling: Frá Íslándi (Uit IJsland).
Er wordt nog volop gewerkt aan deze bijzondere expositie; de catalogus ligt bij de drukker, het werk is al onderweg uit het verre IJsland en via het internet houden de curatoren voortdurend contact met hun vakgenoten daar.
Mariëlle van den Bergh bezocht na haar opleiding in Tilburg gedurende twee jaar de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Daar ontmoette ze talloze kunstenaars, waaronder een groep opvallende IJslanders. Toen ze dan ook in het voorjaar van 2017 samen met haar man en collega-kunstenaar Mels Dees, als artists in residence naar Reykjavik zou gaan, zocht ze hun documentatie weer op.
Met behulp van oude publicaties van de studenten van de Jan van Eyck, via Google en dankzij allerlei online vertaalprogramma’s wist ze haar medestudenten van vroeger te achterhalen. Helaas waren drie van hen al overleden.
In Reykjavik ontmoette ze onder andere ook weer Svanborg Matthiasdóttir, die in schilderijen in haar zelf ontworpen huis nog steeds van haar liefde voor paarden getuigde. Mels zocht zijn oude kompaan van het Europees Keramisch Werkcentrum weer op, Helgi Fridjonsson, die net een nieuw atelier had betrokken. Daarnaast maakten Mariëlle en Mels vanzelfsprekend ook nieuwe vrienden. Er vormde zich een voortdurend groter wordende kring van jonge en oudere IJslandse kunstenaars die een band met Nederland hadden - waarop het idee ontstond om de IJslandse kunstenaars in Nederland uit te nodigen voor een tentoonstelling.
Toen de KEG Mariëlle en Mels vroeg om samen deze tentoonstelling te organiseren, werd het al heel snel duidelijk : De IJslanders komen naar Schijndel. Onder hen bevinden zich kunstenaars die aan de Biënnale van Venetië en de Documenta in Kassel hebben deelgenomen. Maar ook relatief jonge, gretig experimenterende collega’s maken deel uit van de selectie. Veel van hen reizen de hele wereld af, anderen concentreren zich op de geïsoleerde gemeenschap die IJsland nu eenmaal is. Enkelen zullen op de opening van zaterdag 7 juli performances geven.
Vanaf 7 juli tot en met augustus zal deze bijzondere tentoonstelling te zien zijn in de Keg Expo in het cc. ’t Spectrum in Schijndel.
Persbericht Mooi Schijndel
Een van de IJslanders die in KEG EXPO werk laat zien is Sigurdur Gudmundsson. Deze internationaal bekende kunstenaar woont en werkt in China en Nederland.
Performances, fotografie, schilderijen en beeldhouwwerken behoren tot het oeuvre van Sigurdur. Op verschillende plaatsen in Nederland kun je in de openbare ruimte werk van hem zien, zoals bij het UMCG in Groningen, in Rotterdam, Den Haag of dichterbij huis bij de Brabanthallen in Den Bosch : het beeld “Pathos”, een combinatie van natuursteen en brons.
In zijn werk vind je verwijzingen naar de oertijd, mythische gebeurtenissen en de natuur.
“Om te reizen in tijd en ruimte is kunst een zeer geschikt middel. De meeste paden naar een nieuwe tijd lopen meestal over kunstwerken”.
Thorvaldur Thorsteinsson was een veelzijdige kunstenaar. Hij maakte niet alleen beelden, schilderijen en collages, maar ook radioprogramma’s, theaterstukken en schreef boeken die onder meer zijn uitgebracht in Italië, Spanje, Duitsland en Scandinavië. Hij studeerde en woonde buiten IJsland, o.a. in Antwerpen. Dit leverde hem de nodige kritiek op.” Ik word er beschouwd als een verrader van de noordelijke Vikingcultuur, want ik verheerlijk het vulkanische landschap of de fjorden niet. IJsland is in mijn werk onnaspeurbaar aanwezig, maar ik houd van het land in de verhalen erover en de oogverblindende foto's ervan. Precies zoals ik mensen graag hoor vertellen over hun hond, maar er zelf geen wil hebben.”
Fotograaf Hrafnkell Sigurdsson heeft zijn atelier pal aan de haven van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Na een aantal jaren in het buitenland te hebben gestudeerd en gewerkt , kwam hij in 2004 terug. “Ik was geobsedeerd, bezeten van de IJslandse natuur toen ik weg was. Wanneer je hier woont raak je er aan gewend maar als je er niet bent, mis je het enorm”. De natuur in al zijn facetten, is het onderwerp van het werk.
“Ik speel met abstract expressionisme, de foto’s lijken op schilderijen. De afdrukken moeten groot zijn om de vastgelegde details te kunnen zien: de visschubben, de viltstiftnummers, alles wat er te ontdekken valt.”
Hrafknell ’s foto’s zijn wereldberoemd en waren te zien in Londen, New York en Parijs, Australië, Rusland en Japan.
Bij KEG EXPO maakt hij een werk direct op de muur, speciaal voor de tentoonstelling Frá Íslandi.
Het wordt een heel spektakel: de opening van de tentoonstelling Frá Íslandi op zaterdag 4 juli om 16.00 uur. Naast het gebruikelijke officiële moment om de expositie van het werk van de 22 deelnemende IJslandse kunstenaars te openen, vinden er ook performances plaats. De tentoonstelling laat ons namelijk niet alleen kennismaken met schilders, beeldhouwers en visueel kunstenaars maar ook met IJslandse filmmakers en theatermensen.
De performances worden uitgevoerd door Helena Jonsdóttir, Bjarni Gunnarsson, Kadlin Olafsdóttir en Arna Valsdóttir.
Arna heeft speciaal voor deze tentoonstelling een nieuw werk gemaakt, gebaseerd op een traditioneel Nederlands kinderliedje.
De in Nederland woonachtige IJslandse Kadlin, geeft een demonstratie van de geluidsinstallatie, die ze een maand geleden in de Haagse Kunstkring met de afdeling Sonologie van het Koninklijk Conservatorium Den Haag presenteerde.
Keramische klauwen, collages met vogelachtigen , een gelaagde bloementafereel, filosofisch verbeeldingen, samengestelde sculpturen , poëtische foto’s , deze afwisselende tentoonstelling geeft door zijn diversiteit aan, dat er niet zoiets bestaat als DE IJslandse ziel. Voor al hetgeen er ten toon gesteld wordt , geldt slechts 1 overeenkomst: Frá Islandí : UIT IJsland. En dát maakt deze expositie zo bijzonder.
Naast het werk is er ook informatie over verschillende kunstenaars, middels QR codes, te zien en te horen . Ook is er een Engelstalige catalogus uitgegeven met een DVD.
De tentoonstelling in de KEG EXPO is gratis te bezoeken in CC. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel tijdens de openingsuren.
In verband met de vakantieperiode van maandag 9 juli t/m zondag 19 augustus
* op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08:00 – 17:00 uur
* en op woensdag van 08:00 – 20:00 uur
* zaterdag/zondag gesloten
Na 19 augustus kunt u de expositie bezoeken op maandag tot en met vrijdag van 10.00 - 18.00 uur.
Zaterdag 19 mei om 16.00 uur wordt de tentoonstelling “Nature Morte- Still life” geopend in de KEG- expo in Schijndel. Met deze tentoonstelling van het werk van Roger Ruhulessin, belicht de KEG op een wel heel bijzondere manier Kunst rondom eten in het “Brabant Celebrates Food”-themajaar. De tentoonstelling met keramisch werk, video’s en foto’s is gratis te zien tot en met 29 juni in de KEG-expo, 1e verdieping CC ’t Spectrum in Schijndel.
Voedsel, voor sommige mensen gewoon dagelijkse kost en soms een feestje, voor andere een passie , een levensstijl . Roger Ruhulessin ( 1963) begon al op 21 jarige leeftijd als chef eigenaar van het toen vernieuwende restaurant “Onder de rook” in Amsterdam. In deze periode ontwikkelde hij ook een passie voor beeldende kunst en architectuur. Dit leidde tot een studie kunstgeschiedenis aan de VU. De combinatie van eten en kunst heeft hij prachtig weten te combineren in zijn bedrijf Rogers Catering Concepts.
Als consulent ontwikkelde hij voor verschillende musea zoals Boymans van Beuningen in Rotterdam en het Centraal Museum in Utrecht concepten op het gebied van culinaire activiteiten bij een thematentoonstelling. De catering werd hierdoor een essentieel onderdeel van de tentoonstelling en een bezoek werd hierdoor populair gezegd een totaalbeleving.
Naast zijn catering projecten werkt hij de laatste paar jaar aan zijn eigen multimedia diner: Cosmos Chromosome – A delicious representation of the dawn of man.
Cosmos Chromosome heeft de ontstaan geschiedenis van de mens als leitmotiv .Ter voltooiing van dit project is Roger de afgelopen maanden in Oisterwijk aan het werk geweest als “artist in residence” aan het EKWC.
Het totale concept van Cosmos Chromosome bestaat uit een tijdelijke ruimte, een 6+ gangendiner, dragers: servies zo u wilt, ontworpen tijdens de artists in recidence tijd in het EKWC/Sunsay morning en video- en geluid fragmenten.
Met het diner, voor 20 gasten per avond, wordt een representatie gegeven van het ontstaan van de kosmos tot aan de geboorte van de mens.
In de KEG – expo zullen verschillende onderdelen van het project te zien zijn zoals het keramisch werk en fotomateriaal.
“Als chef en beeldend kunstenaar onderzoek ik een mogelijkheid om aan eten een betekenislaag te geven. In mijn onderzoek gebruik ik ingrediënten als medium en de dragers als “canvas” om aan eten naast het voeden, een meerwaarde te geven en hun verhalende kwaliteiten te ontdekken.”
De tentoonstelling “ Nature Morte- Still life” is dagelijks te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur in de KEG-expo , CC ’t Spectrum Steeg 9 Schijndel
meer informatie
www.rogerruhulessin.nl
www.rogercc.nl.
www.cosmoschromosome.com
KEG expositie Roger Ruhulessin from Omroep Meierij on Vimeo.
Op zaterdag 17 maart om 16.00 uur wordt de tentoonstelling “Met niets dan zijn schaduw” van Peter Koene geopend. De expositie van schilderijen, tekeningen, prenten en beelden is te zien tot en met 12 mei in de KEG EXPO. De tentoonstellingsruimte van de KEG is te vinden in CC. ’t Spectrum in Schijndel en is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden.
Al bijna 9 jaar maakt beeldend kunstenaar en graficus Peter Koene uit Den Bosch, iedere dag een pentekening op een liggend A4tje. Niet in opdracht voor een krant of tijdschrift maar gewoon omdat hij dit zelf wil. Het zijn beeld-taal-grapjes. Gedachten , overpeinzingen over het bestaan die een poëet in een gedicht zou kunnen verwoorden : Koene doet dit in tekeningen. Wat hij tekent is hijzelf.
Iedere dag post hij ze op zijn website en op Facebook. De website heeft een naam : La peine quotidienne oftewel The daily breath of -in het Nederlands - Het dagelijks schroot. Hieruit blijkt ook zijn grote kracht: humor die overduidelijk in zijn tekeningen terug te vinden is en vaak versterkt wordt met een titel. Thé Tjong-Khing en Saul Steinberg zijn de inspirators geweest aan het begin van dit levenswerk, wat ooit begon als een uitdaging door een bevriend stel uitgevers.
“Het leven is kort maar de verveling maakt het langer. Mijn enige drijfveer om iets te maken, is de verveling te verdrijven” Uitspraken van de kunstenaar die met zijn werk de kijker een blik gunt in zijn eigen “zijn”. Naast zijn dagelijkse tekeningen maakt Peter Koene etsen, linosneden, beelden en schilderijen.
“Met niets dan zijn schaduw” is te zien vanaf 17 maart tot en met 12 mei van maandag tot en met vrijdag van 10.00- 20.00 uur in de KEG EXPO in CC. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel
voor verdere informatie:
www.peterkoene.nl
KEG expositie Peter Koene from Omroep Meierij on Vimeo.
Kunstenares Anne-Marie van den Thillart heeft van 20 januari tot en met 10 maart een expositie in de Keg Expo in het CC ’t Spectrum in Schijndel. De tentoonstelling gaat over het film -project wat Anne-Marie maakte over de laatste sporen van het Duits lijntje. De expositie met films en stills wordt geopend op zaterdag 20 januari om 16.00 uur.
Van 1878 tot 1925 werd tussen Boxtel en Wesel in Duitsland, een spoorlijn geëxploiteerd die deel uitmaakte van de verbinding Londen-Berlijn-Sint Petersburg en bekend is komen te staan als het ‘Duits Lijntje’. Vanwege het gemak van deze verbinding , zonder overstappen, maakten ook veel hoogheden zoals de Russische tsaar en de Duitse keizer, van deze lijn gebruik. Na de Eerste Wereldoorlog was het gedaan met de glorietijd van het Duits Lijntje, al heeft er nog lang goederenvervoer over gereden. Tegenwoordig resteren alleen nog tussen Boxtel en Veghel rails van het voormalig Duits Lijntje, overwoekerd en verlaten.
Beeldend kunstenaar Anne-Marie van den Thillart heeft in haar werk vaak het verglijden en de onverbiddelijkheid van de tijd als thema. Dit was duidelijk zichtbaar in de eerdere exposities van haar bij KEG Schijndel zoals D’n Berg (2011) en Time will pass (2015). In de film die Van den Thillart voor deze expositie maakte , staat niet een historische reconstructie van het Duits Lijntje centraal, maar de weemoed over een voorbij verleden waar nog net de laatste tastbare sporen van aanwezig zijn.
Daarnaast wordt een film getoond over de processie naar de kapel van Sint Antonius Abt in Kasteren, vlak aan het Duits Lijntje, en wordt met een gefilmd optreden van het Schijndelse Hertog Jan Koor verwezen naar de tijd dat via het Duits Lijntje de traditionele bedevaart naar Kevelaer werd ondernomen. Ook in deze twee korte films worden heden en verleden met elkaar verweven.
De tentoonstelling is te zien in de vaste expositieruimte van de KEG : de KEG EXPO in Cultureel Centrum ’t Spectrum, Steeg 9, 5482 WN Schijndel.
Gewijzigde openingstijden: op werkdagen geopend van 13 tot 17 uur. Gesloten op zon- en feestdagen.
KEG expo Duits lijntje van Anne-Marie van den Thillart from Omroep Meierij on Vimeo.
Op zaterdag 28 oktober om 16.00 uur wordt de tentoonstelling “het Verlangen vanuit de stad “ van Jos van der Sommen geopend. De expositie georganiseerd door de KEG is te zien tot en met 30 december in de KEGEXPO op de 1e verdieping van het CC ’t Spectrum in Schijndel.
De Eindhovense kunstenaar Jos van der Sommen is een surrealist. De wereld om hem heen transformeert hij tot een fictieve wereld door er elementen aan toe te voegen en zo de kijker deelgenoot te maken van zijn eigen fascinatie. Het werk doet in eerste instantie realistisch aan totdat de toeschouwer de vervreemding herkent. Zijn olieverfschilderijen zijn vol kleur en getuigen van vakmanschap. Soms zijn het verwijzingen naar gebeurtenissen of worden herkenbare figuren gekarakteriseerd door de opmerkelijke, surrealistische omgeving waarin Jos van der Sommen ze plaatst.
De tentoonstelling is te zien tot en met 30 december in de KEG EXPO in het CC ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Op zaterdag 2 september om 16.00 uur wordt de tentoonstelling : Licht versus Ruimte geopend in de Keg Expo in Schijndel.
Het is een bijzondere groepsexpositie met werken van 14 verschillende kunstenaars samengesteld door gastcurator Jan Radersma. De tentoonstelling is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00- 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Jan Radersma exposeerde al eerder bij de Keg Expo. Zijn bevlogenheid en nauwe betrokkenheid waren zo aanstekelijk dat de Keg Radersma uitgenodigd heeft als gastcurator. De keuze van Jan is heel divers : de exposanten werken met oude schildertechnieken maar ook met mixed media, twee dimensionaal maar ook drie dimensionaal. Er is heel verstild , abstract maar ook herkenbaar werk te zien . Soms is het mystiek en gelaagd. Licht versus ruimte laat vooral landschappen zien, sfeerimpressies die de bezoeker zullen meevoeren in een eigen fantasie.
Exposanten: Ageeth Boermans, Wia Bouman, Marije Bouman, Babette Cooijmans, Willemijn van Dorp, Jan van den Dungen, Fred Geven, Mark van den Heuvel, Jessica Knoot, Paula Kouwenhoven, Imke Platel, Jan Radersma, Leo van Turnhout, Wijnand Zijlmans.
Keg Expo bevindt zich op de eerste etage van CC. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel.
Toegang is gratis.
Openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 10.00- 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Op zaterdag 1 juli om 16.00 wordt in de KEG EXPO de tentoonstelling van het werk van Johan Kuipers geopend. “Nagelaten” is de titel van de expositie van deze in Eindhoven woonachtige kunstenaar.
De tentoonstelling met schilderijen, tekeningen en grafiek is gratis te zien tot en met 26 augustus in de KEG EXPO in cc ’t Spectrum tijdens de openingsuren.
In het blog van Johan Kuipers is nauwelijks informatie over de kunstenaar zelf te vinden. Wel staat er een indrukwekkende lijst van tentoonstellingen van de afgelopen jaren zoals die in de Pont in Tilburg, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Noord Brabants museum in Den Bosch.
Het werk van Kuipers vertoont vakmanschap , concentratie en volharding. Er is aan gewerkt met hart en ziel en niets is aan het toeval overgelaten. Kunstmaken heeft voor Johan Kuipers niets van doen met een snel en op effect belust gebaar, maar alles met de kracht van een zich steeds herhalende handeling. Niet de aard van de handeling maar de volharding en concentratie waarmee deze is uitgevoerd, maken de betekenis en de schoonheid ervan uit.
Op zaterdag 6 mei wordt in KEG-expo een expositie geopend van Frank Eerhart.
Eerhart woont en werkt in Eindhoven en maakt assemblages van object trouvés, die hij vooral in Frankrijk verzamelt.
Hij is tevens dichter en een van de oprichters van Stichting Plint. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 24 juni.
In de titel VIA VIA wordt het element van doorgeven, het via de ene persoon terecht komen bij de andere, uitgedrukt, zowel letterlijk als figuurlijk.
Eerhart is tevens dichter die in de voorbije jaren vooral gedichten voor jongeren heeft geschreven. Zijn recentere gedichten zijn vaker verbonden met zijn eigen beeldend werk.
Ze vormen een wisselwerking tussen wat hij in eigen taal en in zijn beelden wil uitdrukken.
Ook zijn enkele poëzieposters van stichting Plint met gedichten voor jongeren in combinatie met werk van diverse beeldend kunstenaars te zien.
Leerlingen van basisscholen en middelbare scholen in Schijndel zullen gedurende de tentoonstellingsperiode in workshops met Frank Eerhart en dichter Erik van Os aan de slag gaan om zelf rond het thema VIA VIA een poëziekaart met een eigen gedicht en beeld te maken. Alle resultaten komen in de gang bij de expositieruimte te hangen.
De tentoonstelling georganiseerd door de KEG wordt op 6 mei om 16.00 uur geopend in Cultureel Centrum ‘t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel.
Frank Eerhart zal enkele gedichten voor jongeren lezen en de nieuwe gedichten uit de bij deze expositie verschenen publicatie.
Via Via is te zien van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot en met 20.00 en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Keg-expo in cc. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel en is gratis toegankelijk.
over het zich verplaatsen van de ene plek naar de andere
over verbindingen tussen plaatsen en mensen
over het vinden van objecten die bewerkt en geassembleerd worden
over het krijgen van nieuwe betekenissen en namen
over taal die geschreven en gelezen wordt
via via
van de een naar de ander
van hier naar daar
van het land naar de zee
van hoe naar waar
van veraf naar dichtbij
van een man naar een vrouw
van een lijf naar een lief
van mij naar jou
via via
van de een naar de ander
van hier naar daar
van het land naar de zee
van hoe naar waar
van veraf naar dichtbij
van een man naar een vrouw
van een lijf naar een lief
van mij naar jou
www.frankeerhart.nl
Op zaterdag 11 maart 16.00 wordt in de Keg expo een tentoonstelling geopend van Theo Besemer.
De expositie toont tekeningen en schilderijen van deze veelzijdige artiest die al meer dan 50 jaar zijn visie verbeeldt. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 april.
Theo is beeldend kunstenaar : beeldhouwer , schilder én tekenaar.
Zijn beeldhouwwerken geplaatst in verschillende gemeenten in de openbare ruimte , laten inmiddels een heel spoor achter door Brabant.
De laatste tien jaar schildert en tekent Theo Besemer vooral. De poëtische schilderijen zijn sober van toon met veelal anonieme figuren in desolate landschappen.
Besemer is een kunstenaar die het leven en de daarbij horende grote vraagstukken tot op de kern wil uitzoeken. Hij ziet kunst niet als een vrijblijvend plaatje aan de muur. Met zijn werken wil hij vooral de mensen aan het denken zetten.
'In mijn werk schuilt een gedrevenheid om de redenen voor leven tot op het bot, tot aan en in de kist uit te kleden: het doel van het leven de ontmaskering van het leven zelf'.
De tentoonstelling georganiseerd door de Keg ( Kulturele Evenementen Groepen) is te zien van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot en met 20.00 en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in de Keg-expo in cc. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel
De tentoonstelling is gratis toegankelijk.
Videoverslag van de opening
Van 14 januari tot en met 4 maart is in de KEG Expo , de tentoonstelling “Touching Wood” te zien.
Kunstenares Jacomijn den Engelsen is hiervoor uitgenodigd naar aanleiding van het portret wat zij van de laatste burgemeester van Schijndel maakte, in opdracht van de gemeente. Jetty Eugster zal dan ook op zaterdag 14 januari om 16.00 de expositie, georganiseerd door de KEG, gaan openen.
De naam van de tentoonstelling verwijst naar de specialistische techniek die de kunstenaar gebruikt ; de houtsnede. Het portret van de burgemeester volgt na een hele serie die Jacomijn in de afgelopen jaren maakte van bekende schrijvers en kunstenaars , op haar eigen specifieke manier.
“Bij het maken van een portret probeer ik een bepaalde blik te treffen en een zekere mate van gelijkenis. Maar het te pakken krijgen van een stemming, van een interessante gemoedstoestand, dat intrigeert me ook. Vaak wordt dat gaandeweg zelfs belangrijker dan het treffen van de gelijkenis. Voor het portret van Jetty Eugster vond ik het wel belangrijk dat het echt lijkt.’
Naast deze portretten zijn er ook houtsneden van handen te zien.
‘Mijn fascinatie voor handen is ontstaan toen het me ging opvallen welke rol ze spelen bij het overbrengen van een boodschap, bijvoorbeeld in schilderkunst uit de Renaissance. De gebaren van het tonen, aanreiken, koesteren, afwijzen, wanhoop, ontvangen, enzovoort, we kunnen ze ‘lezen’. Zelfs als ze ontdaan zijn van een context. Ik let altijd erg op hoe mensen zich uitdrukken in hun gebaren. Voor mij gaat er een sterke expressie van uit en ik wil dat laten zien in mijn werk’.
Jacomijn den Engelsen maakt de houtsneden op vaak ongewoon groot formaat. Ze stelde haar werk al op vele plaatsen ten toon in binnen – en buitenland o.a. in Canada, Finland en Japan. In 2015 was haar werk nog te zien in het Noord Brabants museum.
De tentoonstelling Touching Wood is te zien in de Keg Expo. Deze expositieruimte bevindt zich in het cultureel centrum ‘’t Spectrum” Steeg 9 in Schijndel.
Openingstijden maandag tot en met vrijdag 20.00
zaterdag van 10.00 tot 13.00
www.jacomijndenengelsen.nl
De natuur speelt een indrukwekkende en monumentale rol in de nieuwe KEG-expo Zwaartekracht, in ’t Spectrum in Schijndel. De interactie tussen de werken van de kunstenaars Ank van Engelen en Jan Radersma ademt harmonie.
De eindeloze, lege landschappen van Radersma, waar de mens niet of nauwelijks vat op heeft, wisselen af met beeldhouwwerken en installaties van Van Engelen. Soms hebben haar werken iets macabers, maar er lijkt ook nieuw leven in te gloren. Boeiend zijn ze altijd, zoals Vreemde oogst, waar kogelronde ogen uit puilen.
De KEG-expo Zwaartekracht duurt nog tot en met 30 december. Locatie: ’t Spectrum, Steeg 9, Schijndel. De opening is zaterdag 19 november om 16.00 uur.
Voor verdere informatie over de kunstenaars :
www.ankvanengelen.nl
en www.janradersma.com
Oktober : de maand van de grafiek.
Tijdens de hele maand oktober wordt er op 140 locaties door heel Nederland grafiek geëxposeerd. Zo ook bij de KEG expo in Schijndel , waar van1 oktober tot en met 12 november grafiek te zien is van kunstenaar Henk Visch .
Etsen, houtsnedes , koper- en lithogravures , lino, zeefdruk ; grafiek is een verzamelnaam voor beeldende kunst die bereikbaar is voor een heel groot publiek. De kunstenaar maakt een beelddrager zodat de afbeelding in een oplage geproduceerd kan worden. Ambachtelijke kunst waarbij steeds vaker ook de modernere technieken een plaats krijgen.
In de maand van de grafiek is deze kunstvorm in al zijn verscheidenheid op heel veel plaatsen te zien .
De tentoonstelling “Onvoorbereid “ in de KEG- expo gaat vooral over het grafische werk dat Henk Visch gedurende de laatste 30 jaar is blijven maken , samen met recente sculpturen.
Aanleiding voor deze tentoonstelling is o.a. de plaatsing van het beeld “de buurvrouw” op de Markt tegenover de Glazen boerderij.
De exposite van Henk Visch is te zien in de Keg expo : Cultureel Centrum t Spectrum Steeg 9 in Schijndel van 1 oktober tot en met 12 november.
Henk Visch, geboren 1950, Eindhoven studeerde van 1968 tot 1972 aan de koninklijke akademie in 's-Hertogenbosch en woonde tot 1979 in Boxtel waar hij voornamelijk tekeningen en grafiek maakte en dagboeknotities bijhield. In 1980 besloot hij skulpturen te gaan maken. Zijn eerste tentoonstelling met skulpturen was in het Apollo huis in Eindhoven en heette “Getimmerde tekeningen”. Sindsdien is het maken van veel tentoonstellingen, zoals zijn website henkvisch.nl laat zien, zijn grootste passie. In1988 vertegenwoordigde hij Nederland in de Bienale van Venetië, in 1992 nam hij deel aan de Dokumenta in Kassel en akteerde hij met veel plezier in de performance “Lines in de sand” van Joan Jonas. In 2015/16 maakte hij samen met zijn vrienden Richard Deacon en Sui Jianguo de tentoonstelling “Three men in a boat” in het gerenommeerde Fondation Maeght in Saint Paul-de-Vence, Franrijk. Voor 2017 zijn solotentoonstellingen in Antwerpen en in Lublin (Polen) gepland alsook deelname aan de Bienale van Kadmandu.
In Schijndel toont Henk Visch grafiek, dat hij gedurende de laatse 30 jaar is blijven maken, tesamen met recente sculpturen. Naast prachtig blauw, rood en geel gepatineerde bronzen zijn er ook samengestelde werken van verschillende materialen en van een grote diversiteit aan vormen. Sociaal-politieke associaties van onderdrukking en ontkenning gaan samen met een poetische droefheid en dit confronteert de toeschouwer met een acteur, die zijn tekst en rol verloren heeft en die de toeschouwer achterlaat in een verhaal dat onverwacht en te vroeg, eindigt.
KEG-Expo
openingstijden maandag tot en met vrijdag 20.00
zaterdag van 10.00 tot 13.00
henkvisch.nl
maandvandegrafiek
bezoek groep 8 Kwekkeveld aan tentoonstelling Henk Visch.
Een enthousiaste betrokken groep!
N.a.v. de tentoonstelling heeft groep 8 na eerst goed gekeken en emoties benoemd te hebben , 3 werken nagetekend en hun emoties er bij geschreven. Daarna hebben ze een eigen "beeld" met emotie ontworpen.
Hier is intensief aan gewerkt!
opmerkingen:
- nu weet ik wat grafisch werk is,
- Visch schrijf je met sch, dat wist ik niet
- door goed te kijken zag ik ineens meer: ik dacht eerst alleen aan een piraat maar toen zag ik ook verdriet en somber
Op de groepsfoto staat iedereen in een "emotie-" houding.
Tentoonstellingen 2009- 2018 |
||
10 jan tm 21 feb 09 | Marielle van den Berg "Waterwerken" | |
7 mar tm 11 apr 09 | Mels Dees installatie "Model Disaster" | |
18 apr tm 6 jun 09 | Aardetekens en Bomentaal Marije Kos en Thea Kanters | |
13 jun tm 22 aug 09 | Klaartje Esch Fotografie en Nienke Korthof Mutlimedia | |
19 sep tm 14 nov 09 | "Schijndels Landschap belicht en gedicht " kunstmanifestatie i.s.w. met o.a. Museum Jan Heestershuis in kader van Schijndel 700 jaar | |
28 nov 09 tm 16 jan | Lianne de Lepper | |
23 jan tm 6 mar 10 | Paul Legeland "Anything to Declare?" | |
13 mrt tm 24 apr 10 | Matijs van de Kerkhof Schilderijen | |
01 mei tm 12 jun 10 | Salwa Jabli | |
19 jun tm 28 aug 10 | Academieverlaters, Madelon van de Avoort, Nienke Bekkers, Sanne Hak en Richard Koekoek | |
11 sep tm 23 okt 10 | Samenbundelingen Henk Wijnen, Martyn Last en Bülent Evren. | |
30 okt tm 11 dec 10 | "pARTners" 30 jaar KEG | |
18 dec tm 29 jan 10 | Willem van der Wal en Henk Biesterbosch, kinetische objecten en schilderijen | |
5 feb tm 19 mar 11 | Paul Isphording en Greet Vervoort, schilderijen en tekeningen | |
2 apr tm 14 mei 11 | Ans Verdijk, Mixed Media | |
21 mei tm 25 juni 11 | Ruben La Cruz, Recycled Media | |
2 jul tm 3 sep 11 | Wiel Wiersma, Schilderijen | |
10 sep tm 23 okt 11 | Anne-Marie van den Thillart | |
29 okt tm 10 dec 11 | Kunstenaarsoverleg Vught | |
17 dec tm 28 jan 12 | Hermien en Bernard van der Wielen | |
4 feb tm 24 mar 12 | overzichtsexpositie Wim van de Voort | |
31 mar tm 12 mei 12 | Ivo Clason en Guus Smeulders, Rave Party toReality | |
19 mei tm 30 jun 12 | Rik van Iersel, "Spraakwater" | |
14 jul tm 1sep 12 | Kitty Doomernik en Lous America | |
8 sep tm 20 okt 12 | Hommage aan Ad Kooijmans | |
10 nov tm 22 dec 12 | Frank van Ansem "Soldaten, boekenkasten en familieperikelen" schilderijen en tekeningen | |
5 jan tm 16 feb 13 | "De ideale stad" n.a.v. opening glazen boerderij Schijndel | |
22 feb tm 6 apr 13 | Jan de Mug, schilderijen en tekeningen | |
13 april tm 15 mei 13 | Jan van den Dungen, "from the book Chambers" | |
5 juni tm 13 juli 13 | Marcel Fischer, Fotografie | |
20 juli tm 31 aug 13 | Silvie Buenen en Roos van den Oetelaar | |
7 sep tm 26 okt 13 | Ellen Rijk, "Ellen Rijk Danst" | |
2 nov tm 4 jan 13 | Ad Wijgergangs, "Tekenend ben ik " | |
19 jan tm 9 mar 14 | Het Wonder van Schijndel | |
29 mar tm 3 mei 14 | De Germina Hofgroep in Schijndel | |
10 mei tm 21 juni 14 | Dragan Despotovic | |
14 juli tm 13 aug 14 | Lotte Simons en Florian Verhagen | |
6 sep tm 18 okt 14 | Lidwina Charpentier, "Geraakt" | |
25 okt tm 6 dec 14 | Mariëtte van Erp | |
13 dec tm 14 feb 15 | Ateliers Patagonia + guests | |
21 feb tm 4 apr 15 | Marijke Buddendijk | |
11 apr tm 6 jun 15 | Lucas Kastellijn en Marieke Peters | |
13 jun tm 22 aug 15 | 35 jaar Keg | |
5 sep tm 31 okt 15 | Patagonia Maxima< /td> | |
7 nov tm 31 dec 15 | Anne-marie van de Thillart en Jo Santegoeds | |
9 jan tm 5 mar 16 | Pepijn van den Nieuwendijk | |
12 mar tm 30 apr 16 | Jenetta de Koninck | |
28 mei tm 30 jul 16 | Michiel van Overbeek | |
13 aug tm 24 sep 16 | Elise Berkvens | |
01 okt tm 12 nov 16 | Henk Visch | |
19 nov tm 30 dec 16 | Jan Radersma en Ank van Engelen "Zwaartekracht" | |
14 jan tm 4 mar 17 | Jacomijn den Engelsen "Touching Wood" | |
11 mar tm 29 apr 17 | Theo Besemer "Klein overzicht" | |
6 mei tm 24 jun 17 | Frank Eerhart "Via Via" | |
1 jul tm 26 aug 17 | Johan Kuipers "nagelaten" | |
2 sep tm 21 okt 17 | " Licht versus Ruimte" | |
28 okt tm 30 dec 17 | Jos van der Sommen "het verlangen vanuit de stad" | |
20 jan tm 10 mar 18 | Annemarie van de Thillart "Duits Lijntje , laatste sporen" | |
17 mar tm 12 mei 18 | Peter Koene "Met niets dan zijn schaduw" | |
19 mei tm 29 jun 18 | Roger Ruhulessin "Nature Morte-Still Life" | |
7 jul tm 1 sep 18 | Ijslandse kunstenaars "From Iceland" | |
8 sep tm 2 nov 18 | Bossche kunstenaars "L 'Origine du monde " | |
17 nov tm 11 jan 19 | "Ode" aan Wim van de Voort | |
19 jan tm 8 mar 2019 | Dominiq V.D.wall "Versteende Kruinen, Fossiele Rook " | |
16 mar tm 3 mei 2019 | Henk van Rooij Overzichtstentoonstelling | |
11 mei tm 29 jun 2019 | Jenetta de Konink Truzanne Lousberg Will Pluijm "van leeg papier" | |
6 jul tm 23 aug 2019 | Elfi Voermans "Borders of Nature" | |
31 aug tm 18 okt | "Onvrijheid" Groepstentoonstelling curator Senad Alic | |
26 okt tm 13 dec | Liesbeth Bijkerk "Zonder titel " | |
22 dec tm 31 jan 2020 | Henny Schakenraad "Op Schaal" |