KEG-EXPO IN DE PERS

Licht versus Ruimte

Op zaterdag 2 september om 16.00 uur wordt de tentoonstelling : Licht versus Ruimte geopend in de Keg Expo in Schijndel.
Het is een bijzondere groepsexpositie met werken van 14 verschillende kunstenaars samengesteld door gastcurator Jan Radersma. De tentoonstelling is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00- 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Jan Radersma exposeerde al eerder bij de Keg Expo. Zijn bevlogenheid en nauwe betrokkenheid waren zo aanstekelijk dat de Keg Radersma uitgenodigd heeft als gastcurator. De keuze van Jan is heel divers : de exposanten werken met oude schildertechnieken maar ook met mixed media, twee dimensionaal maar ook drie dimensionaal. Er is heel verstild , abstract maar ook herkenbaar werk te zien . Soms is het mystiek en gelaagd. Licht versus ruimte laat vooral landschappen zien, sfeerimpressies die de bezoeker zullen meevoeren in een eigen fantasie.

Exposanten: Ageeth Boermans, Wia Bouman, Marije Bouman, Babette Cooijmans, Willemijn van Dorp, Jan van den Dungen, Fred Geven, Mark van den Heuvel, Jessica Knoot, Paula Kouwenhoven, Imke Platel, Jan Radersma, Leo van Turnhout, Wijnand Zijlmans.

Keg Expo bevindt zich op de eerste etage van CC. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel.
Toegang is gratis.
Openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 10.00- 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

nagelaten, Johan Kuipers

Op zaterdag 1 juli om 16.00 wordt in de KEG EXPO de tentoonstelling van het werk van Johan Kuipers geopend. “Nagelaten” is de titel van de expositie van deze in Eindhoven woonachtige kunstenaar.

De tentoonstelling met schilderijen, tekeningen en grafiek is gratis te zien tot en met 26 augustus in de KEG EXPO in cc ’t Spectrum tijdens de openingsuren.

In het blog van Johan Kuipers is nauwelijks informatie over de kunstenaar zelf te vinden. Wel staat er een indrukwekkende lijst van tentoonstellingen van de afgelopen jaren zoals die in de Pont in Tilburg, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Noord Brabants museum in Den Bosch.
Het werk van Kuipers vertoont vakmanschap , concentratie en volharding. Er is aan gewerkt met hart en ziel en niets is aan het toeval overgelaten. Kunstmaken heeft voor Johan Kuipers niets van doen met een snel en op effect belust gebaar, maar alles met de kracht van een zich steeds herhalende handeling. Niet de aard van de handeling maar de volharding en concentratie waarmee deze is uitgevoerd, maken de betekenis en de schoonheid ervan uit.


Via Via, Frank Eerhart

Op zaterdag 6 mei wordt in KEG-expo een expositie geopend van Frank Eerhart.
Eerhart woont en werkt in Eindhoven en maakt assemblages van object trouvés, die hij vooral in Frankrijk verzamelt.
Hij is tevens dichter en een van de oprichters van Stichting Plint. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 24 juni.

In de titel VIA VIA wordt het element van doorgeven, het via de ene persoon terecht komen bij de andere, uitgedrukt, zowel letterlijk als figuurlijk.
Eerhart is tevens dichter die in de voorbije jaren vooral gedichten voor jongeren heeft geschreven. Zijn recentere gedichten zijn vaker verbonden met zijn eigen beeldend werk.
Ze vormen een wisselwerking tussen wat hij in eigen taal en in zijn beelden wil uitdrukken.
Ook zijn enkele poëzieposters van stichting Plint met gedichten voor jongeren in combinatie met werk van diverse beeldend kunstenaars te zien.

Leerlingen van basisscholen en middelbare scholen in Schijndel zullen gedurende de tentoonstellingsperiode in workshops met Frank Eerhart en dichter Erik van Os aan de slag gaan om zelf rond het thema VIA VIA een poëziekaart met een eigen gedicht en beeld te maken. Alle resultaten komen in de gang bij de expositieruimte te hangen.

De tentoonstelling georganiseerd door de KEG wordt op 6 mei om 16.00 uur geopend in Cultureel Centrum ‘t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel.

Frank Eerhart zal enkele gedichten voor jongeren lezen en de nieuwe gedichten uit de bij deze expositie verschenen publicatie.
Via Via is te zien van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot en met 20.00 en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in Keg-expo in cc. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel en is gratis toegankelijk.

over het zich verplaatsen van de ene plek naar de andere
over verbindingen tussen plaatsen en mensen
over het vinden van objecten die bewerkt en geassembleerd worden
over het krijgen van nieuwe betekenissen en namen
over taal die geschreven en gelezen wordt


via via

van de een naar de ander
van hier naar daar
van het land naar de zee
van hoe naar waar

van veraf naar dichtbij
van een man naar een vrouw
van een lijf naar een lief
van mij naar jou
via via

van de een naar de ander
van hier naar daar
van het land naar de zee
van hoe naar waar

van veraf naar dichtbij
van een man naar een vrouw
van een lijf naar een lief
van mij naar jou

www.frankeerhart.nl

Klein Overzicht , Theo Besemer

Op zaterdag 11 maart 16.00 wordt in de Keg expo een tentoonstelling geopend van Theo Besemer.
De expositie toont tekeningen en schilderijen van deze veelzijdige artiest die al meer dan 50 jaar zijn visie verbeeldt. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 april.

Theo is beeldend kunstenaar : beeldhouwer , schilder én tekenaar.
Zijn beeldhouwwerken geplaatst in verschillende gemeenten in de openbare ruimte , laten inmiddels een heel spoor achter door Brabant. De laatste tien jaar schildert en tekent Theo Besemer vooral. De poëtische schilderijen zijn sober van toon met veelal anonieme figuren in desolate landschappen.
Besemer is een kunstenaar die het leven en de daarbij horende grote vraagstukken tot op de kern wil uitzoeken. Hij ziet kunst niet als een vrijblijvend plaatje aan de muur. Met zijn werken wil hij vooral de mensen aan het denken zetten. 'In mijn werk schuilt een gedrevenheid om de redenen voor leven tot op het bot, tot aan en in de kist uit te kleden: het doel van het leven de ontmaskering van het leven zelf'.

De tentoonstelling georganiseerd door de Keg ( Kulturele Evenementen Groepen) is te zien van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot en met 20.00 en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in de Keg-expo in cc. ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel
De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Videoverslag van de opening

Touching Wood , Jacomijn den Engelsen


Van 14 januari tot en met 4 maart is in de KEG Expo , de tentoonstelling “Touching Wood” te zien. Kunstenares Jacomijn den Engelsen is hiervoor uitgenodigd naar aanleiding van het portret wat zij van de laatste burgemeester van Schijndel maakte, in opdracht van de gemeente. Jetty Eugster zal dan ook op zaterdag 14 januari om 16.00 de expositie, georganiseerd door de KEG, gaan openen.

De naam van de tentoonstelling verwijst naar de specialistische techniek die de kunstenaar gebruikt ; de houtsnede. Het portret van de burgemeester volgt na een hele serie die Jacomijn in de afgelopen jaren maakte van bekende schrijvers en kunstenaars , op haar eigen specifieke manier.
“Bij het maken van een portret probeer ik een bepaalde blik te treffen en een zekere mate van gelijkenis. Maar het te pakken krijgen van een stemming, van een interessante gemoedstoestand, dat intrigeert me ook. Vaak wordt dat gaandeweg zelfs belangrijker dan het treffen van de gelijkenis. Voor het portret van Jetty Eugster vond ik het wel belangrijk dat het echt lijkt.’

Naast deze portretten zijn er ook houtsneden van handen te zien. ‘Mijn fascinatie voor handen is ontstaan toen het me ging opvallen welke rol ze spelen bij het overbrengen van een boodschap, bijvoorbeeld in schilderkunst uit de Renaissance. De gebaren van het tonen, aanreiken, koesteren, afwijzen, wanhoop, ontvangen, enzovoort, we kunnen ze ‘lezen’. Zelfs als ze ontdaan zijn van een context. Ik let altijd erg op hoe mensen zich uitdrukken in hun gebaren. Voor mij gaat er een sterke expressie van uit en ik wil dat laten zien in mijn werk’.

Jacomijn den Engelsen maakt de houtsneden op vaak ongewoon groot formaat. Ze stelde haar werk al op vele plaatsen ten toon in binnen – en buitenland o.a. in Canada, Finland en Japan. In 2015 was haar werk nog te zien in het Noord Brabants museum.

De tentoonstelling Touching Wood is te zien in de Keg Expo. Deze expositieruimte bevindt zich in het cultureel centrum ‘’t Spectrum” Steeg 9 in Schijndel.
Openingstijden maandag tot en met vrijdag 20.00
zaterdag van 10.00 tot 13.00

www.jacomijndenengelsen.nl

"Zwaartekracht "
Jan Radersma en Ank van Engelen

De natuur speelt een indrukwekkende en monumentale rol in de nieuwe KEG-expo Zwaartekracht, in ’t Spectrum in Schijndel. De interactie tussen de werken van de kunstenaars Ank van Engelen en Jan Radersma ademt harmonie.
De eindeloze, lege landschappen van Radersma, waar de mens niet of nauwelijks vat op heeft, wisselen af met beeldhouwwerken en installaties van Van Engelen. Soms hebben haar werken iets macabers, maar er lijkt ook nieuw leven in te gloren. Boeiend zijn ze altijd, zoals Vreemde oogst, waar kogelronde ogen uit puilen.

De KEG-expo Zwaartekracht duurt nog tot en met 30 december. Locatie: ’t Spectrum, Steeg 9, Schijndel. De opening is zaterdag 19 november om 16.00 uur.

Voor verdere informatie over de kunstenaars :
www.ankvanengelen.nl en www.janradersma.com


Onvoorbereid

Oktober : de maand van de grafiek.

Tijdens de hele maand oktober wordt er op 140 locaties door heel Nederland grafiek geëxposeerd. Zo ook bij de KEG expo in Schijndel , waar van1 oktober tot en met 12 november grafiek te zien is van kunstenaar Henk Visch .
Etsen, houtsnedes , koper- en lithogravures , lino, zeefdruk ; grafiek is een verzamelnaam voor beeldende kunst die bereikbaar is voor een heel groot publiek. De kunstenaar maakt een beelddrager zodat de afbeelding in een oplage geproduceerd kan worden. Ambachtelijke kunst waarbij steeds vaker ook de modernere technieken een plaats krijgen.
In de maand van de grafiek is deze kunstvorm in al zijn verscheidenheid op heel veel plaatsen te zien .
De tentoonstelling “Onvoorbereid “ in de KEG- expo gaat vooral over het grafische werk dat Henk Visch gedurende de laatste 30 jaar is blijven maken , samen met recente sculpturen.
Aanleiding voor deze tentoonstelling is o.a. de plaatsing van het beeld “de buurvrouw” op de Markt tegenover de Glazen boerderij.

De exposite van Henk Visch is te zien in de Keg expo : Cultureel Centrum t Spectrum Steeg 9 in Schijndel van 1 oktober tot en met 12 november.


Henk Visch, geboren 1950, Eindhoven studeerde van 1968 tot 1972 aan de koninklijke akademie in 's-Hertogenbosch en woonde tot 1979 in Boxtel waar hij voornamelijk tekeningen en grafiek maakte en dagboeknotities bijhield. In 1980 besloot hij skulpturen te gaan maken. Zijn eerste tentoonstelling met skulpturen was in het Apollo huis in Eindhoven en heette “Getimmerde tekeningen”. Sindsdien is het maken van veel tentoonstellingen, zoals zijn website henkvisch.nl laat zien, zijn grootste passie. In1988 vertegenwoordigde hij Nederland in de Bienale van Venetië, in 1992 nam hij deel aan de Dokumenta in Kassel en akteerde hij met veel plezier in de performance “Lines in de sand” van Joan Jonas. In 2015/16 maakte hij samen met zijn vrienden Richard Deacon en Sui Jianguo de tentoonstelling “Three men in a boat” in het gerenommeerde Fondation Maeght in Saint Paul-de-Vence, Franrijk. Voor 2017 zijn solotentoonstellingen in Antwerpen en in Lublin (Polen) gepland alsook deelname aan de Bienale van Kadmandu.

In Schijndel toont Henk Visch grafiek, dat hij gedurende de laatse 30 jaar is blijven maken, tesamen met recente sculpturen. Naast prachtig blauw, rood en geel gepatineerde bronzen zijn er ook samengestelde werken van verschillende materialen en van een grote diversiteit aan vormen. Sociaal-politieke associaties van onderdrukking en ontkenning gaan samen met een poetische droefheid en dit confronteert de toeschouwer met een acteur, die zijn tekst en rol verloren heeft en die de toeschouwer achterlaat in een verhaal dat onverwacht en te vroeg, eindigt.

KEG-Expo
openingstijden maandag tot en met vrijdag 20.00
zaterdag van 10.00 tot 13.00

henkvisch.nl
maandvandegrafiekbezoek groep 8 Kwekkeveld aan tentoonstelling Henk Visch.
Een enthousiaste betrokken groep!
N.a.v. de tentoonstelling heeft groep 8 na eerst goed gekeken en emoties benoemd te hebben , 3 werken nagetekend en hun emoties er bij geschreven. Daarna hebben ze een eigen "beeld" met emotie ontworpen.
Hier is intensief aan gewerkt!
opmerkingen:
- nu weet ik wat grafisch werk is,
- Visch schrijf je met sch, dat wist ik niet
- door goed te kijken zag ik ineens meer: ik dacht eerst alleen aan een piraat maar toen zag ik ook verdriet en somber
Op de groepsfoto staat iedereen in een "emotie-" houding.


Measuring Vanitas

Op zaterdag 13 augustus om 16.00 uur wordt de tentoonstelling Measuring Vanitas van Elise Berkvens in de KEG expo te Schijndel officieel geopend. De schilderijen gemaakt met olieverf en mixed media zullen te zien zijn tot en met 24 september.

De CV van Elise ziet er indrukwekkend uit. Tijdens en na haar studies aan de kunstacademies in Hasselt en Gent , is het werk al vele malen tentoongesteld geweest bij onze zuiderburen. De schilderijen van deze oorspronkelijk uit Schijndel afkomstige kunstenaar, worden nu tentoongesteld in de KEG.


De recente schilderijen van Elise zijn de resultaten van een eigenzinnig proces van zoeken en aftasten. Voor de kunstenaar gaat het daarbij om de spanning tussen het platte vlak van het schildersdoek en de suggestie van ruimtelijkheid.
Elise heeft haar eigen zoektocht : ze vertrekt vaak van foto’s of andere beelden van natuur, architectuur of interieurs die haar uitdagen , om er daarna letterlijk en figuurlijk een eigen draai aan te gaan geven. De tweedimensionale beelden worden geplooid, gebogen en/of verknipt tot driedimensionale objecten. Daarna worden deze uiterst fragiele maquettes gefotografeerd en dienen op hun beurt weer als inspiratiebron bij het schilderen.
De motor achter deze vertaalslag tussen het platte vlak en de derde dimensie, is steeds de subtiele wisselwerking tussen wat er uiterlijk waargenomen wordt en wat dit innerlijk teweegbrengt. De schilderijen van Elise Berkvens zijn dan ook geen abstracte schilderijen te noemen alhoewel een duidelijk herkenbaar motief vaak ontbreekt. Naast het spel tussen vormen en kleuren en de suggestie van diepte en ruimte , ervaart de kijker in het werk de ongrijpbare gevoelens en gemoedstoestanden die de kunstenaar ons wil laten zien.

De tentoonstelling Measuring Vanitas is gratis te zien in de KEG expo in CC ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van10.00 tot 20.00 zaterdag van 10.00- 13.00

voor verdere informatie: www.kegschijndel.nl, www.eliseberkvens.be

Hout, Ijzer, Water, Wind

Op 28 mei om 15.00 wordt in de wijk Hulzenbraak in Schijndel een kunstwerk van Michiel van Overbeek onthuld: de Windvanger. Naar aanleiding van dit beeld is er in de Keg expo in CC. ’t Spectrum, een tentoonstelling te zien van het werk van Van Overbeek , getiteld ”HOUT , IJZER, WATER, WIND” . Om 16.00 opent burgemeester Jetty Eugster ook deze expositie , die te bezoeken is tot en met 30 juli.


“De Windvanger “ heet het kinetische kunstwerk wat ontworpen en gemaakt is in opdracht van de gemeente Schijndel. Het zal ook een echte blikvanger worden : het beeld , gemaakt van o.a. corten-staal en accoyahout , komt te staan bij de ingang van de wijk , vlak langs de Europalaan op de kruising met de Boogschutter.

Michiel van Overbeek: “Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in de ervaring van tijd en dus beweging. Zonder beweging bestaat er geen tijd. Ik denk dat beweging een wezenlijk onderdeel kan zijn van een kunstwerk, een beweging versterkt de expressie. Vrijwel alles wat ik maak beweegt. In mijn ontwerp van de Windvanger voor de gemeente Schijndel hebben de locatie, tijd, beweging en verandering een belangrijke rol gespeeld.”

Bij de tentoonstelling HOUT IJZER WATER WIND in de Keg expo draait het vooral om WATER: een installatie die tegelijkertijd is ontstaan toen de “Windvanger” werd ontworpen. Daarnaast is er in de tentoonstellingsruimte een foto- en video- overzicht van een aantal recente projecten van Michiel van Overbeek te zien. “Zonder beweging is er geen tijd, dan staat alles stil. Ik onderzoek de beleving van tijd en bewegingen met behulp van zelfgebouwde machines.”

De tentoonstelling is gratis te bezoeken in de Keg expo ruimte in CC ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel van 28 mei tot en met 30 juli.
Openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur

Voor verdere informatie over de kunstenaar : www.kristal-helder.nlDetachment from reality, Jenetta de Konink

Het werk verbeeld een ruimte, een ruimte met vaak daarin duidelijk aangegeven ramen waardoor het licht kan stromen en een stoel die ons uitnodigt binnen te treden; het is haar eigen atelier wat Jenetta de Konink keer op keer schildert.
De Konink is rond 2011 met de serie “interieur’ het onderzoek gestart waarin zij zichzelf afvraagt wat een ruimte/interieur voor haar werk kan betekenen. Typerend voor haar werk zijn toch wel de diverse technieken die zij toepast om tot haar beeld te komen. Het overschilderen van verlijmde fotokopieën op grote doeken en haar beschilderde glasplaten zijn hier goede voorbeelden van. En zo is ze nu bij de monotypes aanbeland die haar de mogelijkheid bieden de gecreëerde ruimtes te spiegelen en een nieuwe werkelijkheid te betreden.

Tijdens de expositie bij de KEG in Schijndel zal de Konink nieuw werk laten zien, onder de titel detachment from reality, wat grotendeels bestaat uit panelen. Ze heeft nu de methode monotype gecombineerd met schilderen waarin de olieverf in vele lagen tot de beeltenis komt. Het beeld uit de getoonde video “dit is mijn Turner” is voor de Konink weer een nieuwe aanpak, maar dat is precies wat haar drijft; altijd weer nieuwe dragers vinden om haar verhaal te vertellen en zichzelf te verbazen.

Jenetta de Konink ( 1958 ) heeft gestudeerd aan de academie voor kunst en vormgeving te `s Hertogenbosch en aan de St Joost in Breda www.jenettadekonink.nl

Cirque du Pepin

Van 9 januari tot en met 5 maart exposeert de Keg , het mysterieuze werk van de veelzijdige kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk. De tentoonstelling met schilderijen en beelden is te zien in de Keg Expo CC ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel .
Pepijn van den Nieuwendijk begon zijn creatieve carrière op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst te Den Haag, opleiding Grafische en typografische vormgeving. Na zijn studie werkte hij als illustrator, schilder en maakt nu, naast schilderijen, voornamelijk beelden van keramiek. In zijn werk combineert hij zijn grafische, illustratieve en artistieke vaardigheden om een sterk gedetailleerd, harmonisch geheel te creëren.

In Pepijn’s schilderijen en beelden is duidelijk een historische en kunsthistorische achtergrond te herkennen. Sprookjes, oude verhalen, historische feiten en mythologie komen terug in het werk. Daarnaast laat hij zich ook inspireren door moderne beeldcultuur, strips, science fiction, kinderboeken en animatiefilms. Met al deze elementen creëert Pepijn een fantasierijke wereld, bevolkt door hybride mensen, dieren, insecten en verdwaalde cartoonkarakters.

De keramiekbeelden kenmerken zich door barokke elementen en gedetailleerde beschilderingen. Pepijn doet onderzoek naar het glazuurgebruik, en bestudeert oude keramiektechnieken. Dit bracht hem in 2008 naar China waar hij werkte , als artist-in-residence, aan een groot keramiekbeeld voor het Nederlandse paviljoen van het museum in Fuping. In 2010 en 2013 ging hij naar Jingdezhen voor het bekende blauw-witte porselein en het project “Delft-Jingdezhen 400 years city connection” wat uitmondde in een grote tentoonstelling die in 2014 zowel in China als in Delft te zien was.
Pepijn’s vrije werk is regelmatig tentoongesteld in galeries en beeldentuinen in Nederland. Het werk bevindt zich in nationale en internationale privécollecties en de Gasunie collectie.

Pepijn is de hedendaagse kunstenaar die de toeschouwer meeneemt in een eigen wonderlijke en bizarre wereld zoals ook Jeroen Bosch dat deed. De tentoonstelling is de start van het project Circus rondom Bosch : een project wat gedurende het hele jaar verschillende facetten rondom de schilderijen, het tijdsbeeld en het gedachtegoed van deze Middeleeuwer op een luchtige manier belicht. Lezingen, een educatief programma, verschillende tentoonstellingen en muzikale optredens zullen in 2016 onderdeel uit gaan maken van het Circus rondom Bosch.www.kegschijndel.nl
www.pepijnvandennieuwendijk.com
cirquedepepin.blogspot.com
https://www.facebook.com/pepijn.vandennieuwendijkTime will pass

Tentoonstelling 'Time will pass' in de Expositieruimte KEG-expo
zaterdag 7 november 2015 tot donderdag 31 december 2015


Zaterdag 7 november om 16.00 uur wordt in de KEG-expo in Cultureel Centrum ’t Spectrum de tentoonstelling 'Time will pass' geopend. Kunstenares Anne-Marie van den Thillart laat de bezoeker een bijzonder filmisch kunstwerk zien, met daarnaast foto’s en schilderijen van Jo Santegoeds en gedichten van Yvon Né.

Anne-Marie van den Thillart heeft in de loop der jaren een speciale band ontwikkeld met Schijndel. Al in 1990 nam ze deel aan de door de KEG georganiseerde beeldenroute 'Een reis uit de kunst', en sindsdien heeft ze nog verscheidene malen in Schijndel geëxposeerd. Voor de tentoonstelling ter gelegenheid van 700 jaar Schijndel, 'Het Schijndels landschap belicht en gedicht in 2009', vervaardigde zij een filmdrieluik over het landschap van Schijndel. Een bijzondere gebeurtenis was Van den Thillarts tentoonstelling 'D’n Berg – een vergeten stukje Schijndel' in 2011, die dit gebied aan de vergetelheid ontrukte. Aan de tentoonstelling, die veel belangstelling trok, ging twee jaar voorbereiding vooraf.

De komende tentoonstelling, 'Time Will Pass', heeft opnieuw een stukje Schijndel tot onderwerp. Anne-Marie van den Thillart heeft meer dan een jaar lang elke week filmopnamen gemaakt in de tuin van de Schijndelse kunstenaar Jo Santegoeds en zo het leven, de veranderingen en het verloop van de seizoenen op deze plek vastgelegd in een indringende, 45 minuten durende film, waarin ook de begeleidende muziek een intense rol speelt. Een film die de tijd zelf tastbaar maakt.

Aan de expositie zal op uitnodiging van Anne-Marie van den Thillart eveneens worden deelgenomen door Jo Santegoeds zelf, die foto’s en schilderijen zal tonen die geïnspireerd zijn op de tuin die hij al van jongs af aan kent, en door kunstenaar/dichter Yvon Né, die een gedichtencyclus aan de tuin heeft gewijd.Patagonia Maxima

Zaterdag 5 september om 14.00 vindt in de Keg exporuimte in Schijndel de opening van de tentoonstelling “Patagonia Maxima” plaats. De expositie is gemaakt door de Fundación Patagonista : een bont Vlaams gezelschap van grafici , musici , beeldend kunstenaars en schrijvers. In België zijn de Patagonisten een begrip mede dankzij oprichter , radiomaker van de VRT , producer en folkspecialist Dree Peremans. Tot en met 31 oktober is deze smaakmakende tentoonstelling te zien in de KEG expo én in de tuin van het museum Jan Heestershuis tot en met 17 januari.

Peremans raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in het wonderlijke Patagonië en Vuurland door het boek “De kinderen van kapitein Grant” van Jules Verne . Hij maakte er welhaast een levenswerk van om alle wetenswaardigheden over dit Chileens Argentijns gebied te verzamelen en te herschrijven in zijn Encyclopedia Patagonica. In het genootschap wat hij oprichtte worden tijdens het tafelen pogingen gedaan om het Patagonische gedachtengoed te hertalen tot een eigen wereld waarin men alles weet te plaatsen en te relativeren tot een ieders tevredenheid.

Al sinds 1989 is de Fundación Patagonista op zoek naar de waarheid, het geluk, het eeuwig leven en duizend andere dingen die onvindbaar zijn. Aan die zoektocht heeft de stichting een massa puzzelstukjes overgehouden, fragmenten van een globaal antwoord op de prangende vragen van het leven. Onderdelen van waarheid, geluk en eeuwig leven. Alleen de handleiding ontbreekt en dus moeten we ons maar tevreden stellen met de brokken en onderdeeltjes die vanaf 5 september te zien zijn in de Keg expo en in het museum Jan Heestershuis..

“Laat u meevoeren, laat u ontroeren, tover die glimlach op je lippen en geniet van de licht gestoorde afwijkingen die de Fundación Patagonista in deze barre tijden te bieden heeft. Dat we de waarheid, het geluk en het eeuwig leven zoeken in Groot Patagonië - van de río Colorado tot Kaap Hoorn - berust op louter toeval. Van de Yahgan-indianen op Vuurland hebben we wel deze wijze les geleerd: Omilh me yah! Wees tevreden en geniet! “

De tentoonstelling is te zien tijdens de openingsuren in de tuin van het museum Jan Heestershuis Pompstraat 17 in Schijndel van 5 september tot en met 17 januari van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur én in de Keg Exporuimte van het CC ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel. De toegang is gratis.

www.museumjanheestershuis.nl
www.fundacionpatagonista.be

1981 Huib Fens
1982 Jan Verhagen
1983 Ad Kooijmans
1984 Karin Colen
1985 L.J.A.D. Creyghton
1986 Fieke Barten
1987 Marja van Riel
1988 Frans Beerens
1989 Bart Drost
1990 Anet van de Elzen
1991 Karin van Hest
1992 Han Klinkhamer
1993 Helena Jansz & Dineke Nagtegaal
1994 José Heerkens
1995 Kees van den Boogaart
1996 Wim van de Voort
1997 Kitty Doomernik
1998 Martin Peulen
1999 Peer Reede
2000 Agneta Evenhuis
2001 Fieke Terstegge
2002 Hanneke Giezen
2003 Hilde Hermans
2004 Niko van Stichel
2005 Pieter Zouwen
2006 Ank van Engelen
2007 Frans Vogels
2008 Marian van Esch
2009 Maarten van den Elzen & Genoveef Lukassen
2010 Matijs van de Kerkhof
2011 Ans Verdijk
2012 Frank van Ansem
2013 J. C.M. de Mug
2014 Ad Wijgergangs
2015 Marijke Buddendijk

Tracing Trails

Van zaterdag 11 april tot en met 6 juni is de tentoonstelling “Tracing trails” met werk van kunstenaars Lucas Kastelijn en Marieke Peters te zien in de Keg Expo in Schijndel.
Op 18 april om 16.00 uur wordt de expositie met pinhole fotografie en mixed media officieel geopend.

TRACING TRAILS

In deze duo-expositie onderzoeken Lucas Kastelijn en Marieke Peters de ontstaansgebieden van verbeelding. Het werk van beide kunstenaars vindt zijn oorsprong in het zoeken naar sporen in een ogenschijnlijk inwisselbare omgeving. De plekken worden in de ogen van beide kunstenaars tot mysterieuze plaatsen verheven. Beiden werken op eigen wijze verder vanuit dit idee, met als overeenkomst een rauw randje dat overblijft.

Het werk van Lucas Kastelijn gaat over eenvoud en essentie.
Hij creëert zijn beelden met de camera obscura; een zeer eenvoudige camera zonder lens.
Ze zijn gemaakt van hout, papier of gevonden voorwerpen, maar hij gebruikt ook een caravan. Het beeld wordt direct op fotopapier vastgelegd en ontwikkeld. Zijn foto’s tonen sporen van de tijd, het toeval en de verbeelding. In deze expo toont hij resultaten van een voortdurend onderzoek.

Marieke Peters toont in deze expositie een serie werken waarin herkenning en vervreemding elkaar raken.
Haar werken hebben een melancholische sfeer. De gesluierde weergave en kleine ingrepen in het beeld, geven de voorstelling een mystieke lading.
Marieke: ‘In mijn werk zoek ik naar een punt van rust. Een moment na chaos of een moment in complete stilte waarin een verhaal kan ontstaan. De manier waarop mijn werk ontstaat, staat heel dicht bij mijn kijken, mijn visie op de wereld.’
Het werk van Marieke is een combinatie van schilderen, fotografie en zeefdruk op zowel linnen, oude houten panelen en keramiek. Experiment met materiaal en techniek spelen in haar werk een grote rol.

De Keg expo bevindt zich op de eerste verdieping van cc. ’t Spectrum Putsteeg 9 in Schijndel en is gratis te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Verdere informatie :
www.kegschijndel.nl
www.lucaskastelijn.nl
www.mariekepeters.nl


Lege Landschappen van Marijke Buddendijk

“Lege Landschappen” is de titel van de tentoonstelling van Marijke Buddendijk- van den Broeke in de KEG expo in Schijndel.
Het werk is te zien van 21 februari tot en met 4 april in de expositieruimte van de KEG , in het cc ’t Spectrum te Schijndel. De opening vindt plaats op 21 februari om 16.00 uur.

“Lege landschappen” neemt ons mee naar een sobere wereld waarin af en toe een figuur opdoemt. Het gaat bij het werk van Marijke vooral om de sfeer. Een sfeer die wordt opgeroepen door donkere vlakken af te zetten tegen het licht, met lijnen die een zekere beweging, een ritme uit drukken.
Het zijn geen naturalistische landschappen die Marijke ons laat zien. Het werk is geabstraheerd zonder in abstractie te vervallen.
Naast het werk op doek met acryl zijn er ook werkstukken te zien gemaakt op rijstpapier met Oost Indische inkt naar model en enkele druktechnieken.

De tentoonstelling “Lege landschappen “ is te zien in de KEG expo tijdens de openingstijden van cc. ’t Spectrum .
Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 en zaterdags van 10.00 tot 13.00 uur. De toegang is gratis.

Ateliers Patagonia + guests

Van 13 december tot en met 14 februari is in de Keg expo de tentoonstelling “Toute Patagonia” te zien. Maar liefst 7 kunstenaars nemen aan deze tentoonstelling deel:
Mariëlle van den Bergh met ruimtelijk werk,
Mels Dees laat fotowerken zien.
Paul Legeland exposeert met keramiek en schilderijen,
Guus Smeulders met schilderijen en
Rogier Walrecht met tekeningen.
De etsen en keramiek zijn van Tina Zlatina
en de video is gemaakt door Robert Ikin.

De kunstenaars die werken in Ateliers Patagonia, een atelierterrein dat al sinds het begin van de jaren ‘80 in het centrum van Eindhoven functioneert, vormen een heterogeen gezelschap. Van schilders tot grafici en ruimtelijk werk – vrijwel alle disciplines zijn er vertegenwoordigd. Ook artistiek zijn er wellicht meer verschillen dan overeenkomsten, maar dat weerhoudt ze er niet van om van tijd tot tijd gezamenlijk te exposeren. Het is de diversiteit van hun benadering die van de tentoonstelling een spannend evenement belooft te maken.
Naast de reguliere gebruikers van Ateliers Patagonia – geen onbekenden in de regio - nemen ook twee buitenlandse gasten deel aan deze tentoonstelling. De Bulgaarse kunstenares Tina Zlatina was artist-in-residence bij Ateliers Patagonia in 2012 en 2014. Haar etsen en fragiele keramische sculpturen zijn nu te zien bij de KEG. Tegelijkertijd is de DVD “Eindhoven Blues” uit 2014 van Robert Ikin (Tasmanië) te zien en horen. Robert werkte in 2010 met Gardie Palmer bij Ateliers Patagonia. Hun werk was eerder te zien op de tentoonstelling pARTners van de KEG.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling bij de KEG wordt een kalender met werk van de Patagonia-kunstenaars uitgegeven.

De tentoonstelling “Toute Patagonia” is te bezoeken van 13 december tot en met 14 februari in de Keg expo. Cultureel Centrum ’t Spectrum, Steeg 9 in Schijndel.
Openingstijden werkdagen van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Toegang gratis.

Mariëtte van Erp

Mariette van Erp woont en werkt in Gemert. Ze volgde de academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en aansluitend de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Het werk van Van Erp was al op veel plaatsen te zien, onder meer bij Galerie Willy Schoots, Galerie Pennings, Cultureel Centrum De Krabbedans, Museum de Wieger en elders in het land.

Ze werkt impulsief en intuïtief, in diverse maten en vanuit verschillende materialen en technieken. Haar onderwerpen houdt ze graag dicht bij huis, de dagelijkse dingen om haar heen en het landschap rond Gemert zijn geliefde thema’s .

Bij KEG in Schijndel zal Van Erp onder andere een keuze zien laten zien uit schilderijen en tekeningen die gebaseerd zijn op het landschap in de omgeving van Gemert. Het coulisselandschap , zoals dat overal ook rond Schijndel te vinden is, is het favoriete werkterrein van Van Erp. Ze tekent er graag vanuit de natuur om later alles in schilderijen uit te werken op ’t atelier.
Ook het werk wat niet direct als thema landschap heeft, ademt deze landschapppelijkheid .
www.mariettevanerp.com

Lidwina Charpentier, "GERAAKT"

Dat vilten meer is dan de oudste productiemethode van textiel laat ons Lidwina Charpentier ervaren in haar beeldend werk. Ze wil ons raken, laten zien wat haar raakt en ons mee nemen in haar ontdekkingstochten naar nieuwe creaties.

De reizen naar IJsland en de mythologie van de Edda zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor het nieuwste werk getoond tijdens de expositie van vilt, tekeningen en mixed media. Daarnaast zijn er kunstwerken te bewonderen ; “Silhouetten “ gemaakt na aanleiding van visueel/ tactiel materiaal bij een educatief lesprogramma voor gehandicapte jongeren en werk uit de succesvolle tentoonstelling “ tot op mijn huid” en het “mermaid project” werk wat Lidwina in Londen exposeerde over de maakbaarheid van het menselijk lichaam.

De technische vaardigheid en het benutten van de verrassende mogelijkheden van het materiaal, naast de kwaliteiten als beeldend kunstenaar maakt de expositie “Geraakt” van Lidwina tot een fascinerende confrontatie voor het publiek.

Opening zaterdag 20 september 16.00 uur, inleiding door Don van Zandwijk

Op zaterdag 6 september zal Lidwina ook aanwezig zijn van 10.30-13.00 uur

De expositie is te zien van 6 september tot en met 18 oktober in de Keg Expo in cultureel centrum “t Spectrum Steeg 9 in Schijndel van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur
en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

www.viltinvilt.nl

www.lidwinacharpentier.nl

Lotte Simons en Florian Verhagen

Op vrijdag 11 juli om 19.00 uur wordt in de Keg Expo een tentoonstelling geopend van 2 aankomende getalenteerde kunstenaars : Lotte Simons en Florian Verhagen. Beide ontwerpers hebben de afgelopen maand hun studie met succes afgerond aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en presenteren zich o.a. met hun eindexamenwerk. De tentoonstelling is te bezoeken gedurende de zomermaanden tot 30 augustus .

Actueel en verfrissend is de visie die beiden laten zien in hun werk. Zo actueel dat gedurende het werkproces de landelijke pers eveneens aandacht aan het thema besteedde. Lotte Simons mag zich evenals Florian terecht grafisch ontwerper noemen. Na hun studie op St. Lucas in Boxtel voltooiden ze allebei hun opleiding op de Willem de Kooning Academie.
Het eindexamenproject van Lotte heeft als titel: Wie mooi moet zijn zal pijn lijden : De mythe van de stamboom als keurmerk van kwaliteit. Na een uitgebreide voorstudie naar de vermenselijking van de natuur koos zij voor het thema “rashonden”. “De rashond is het resultaat van generaties lange fokprogramma’s. Bij het fokken ervan draait het om het uiterlijk. Vaak gaat dat ten koste van hun gezondheid en zijn ze slachtoffer geworden van menselijke schoonheidsidealen. Bijvoorbeeld een te kleine schedel waar de hersenen niet meer in passen, met hevige pijn tot gevolg. Ademnood dankzij een platte snuit en heupafwijkingen door een laag kruis. Daarnaast kennen veel rashonden genetische afwijkingen door inteelt. Doormiddel van dit rariteitenkabinet wordt de mens hierop bekritiseerd. De manier waarop wij rasdieren als producten behandelen, toont ons egoïsme en hypocrisie. Men krijgt de kans om deze onderliggende problematiek bij onze trouwe viervoeters zelf te ervaren. “

Florian Verhagen, zoon van de bekende Schijndelse tekenaar Ben Verhagen, is grafisch ontwerper en illustrator en maakt in zijn werk een combinatie tussen deze twee terreinen. Als creatieve geest is hij steeds op zoek naar originaliteit die zowel de gebruiker als hemzelf verrast. Het Hiernogmaals is de titel van het afstudeerproject van Florian. “Liever denkt niemand na over zijn eigen dood. De gedachte alleen haalt je uit de waan dat je onsterfelijk bent. Het Hiernogmaals is ingericht om als sterveling juist over je eigen dood na te denken. In levende vorm kan je alvast berichten achterlaten aan je nabestaanden, die pas na je dood worden vrijgegeven. Dierbaren kunnen tijdens het rouwproces terecht in Het Hiernogmaals, waar deze berichten zullen verschijnen. Het is een serene plek waar niets hoeft en tijd niet van belang is. Nabestaanden kunnen ronddwalen door jouw persoonlijke Hiernogmaals om op een nieuwe manier in contact te komen met jou, als overledene.”

Deze verrassende tentoonstelling is gratis te zien van 11 juli tot en met 30 augustus in de Keg Expo ruimte van cc ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel.
Openingstijden van maandag 14 juli t/m zondag 17 augustus:
maandag van 07.30 uur tot 20.00 uur
dinsdag t/m vrijdag: van 07.30 uur tot 17.30 uur.
zaterdag: van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Dragan Despotovic

Van 10 mei tot en met 21 juni wordt in de Keg exporuimte het werk van Dragan Despotovic tentoongesteld. De expositie wordt op zaterdag 10 mei om 16.00 uur geopend.

Dragan Despotovic is een uit het voormalige Joegoslavië afkomstige kunstenaar , die collageobjecten en werken maakt van o.a. hout- en metaalafval, ijzerdraad, touw, plastic, glas, zand, lijm, verf . Sinds 2000 is Dragan in Nederland werkzaam geweest, aan het eind van deze zomer remigreert hij weer naar zijn geboorteland.

De afgelopen jaren liet hij zich voornamelijk inspireren door de Nederlandse architectuur en maakte hij “excursies “ door de kunstgeschiedenis. Zo haalde hij de landelijke pers met een installatie gemaakt met aardappels en geïnspireerd op de Aardappeleters” van v. Gogh. In 2006 exposeerde hij in Leiden een interpretatie van het werk van Rembrandt, gemaakt met zijn speciale techniek in golfkarton: tekeningen met het mes.

“Ik maak vaak “excursies door de kunstgeschiedenis”, omdat ik de communicatie van een kunstenaar met zijn omgeving en het culturele erfgoed belangrijk vind. Op die manier probeer ik in de nieuwe tijd een bepaalde thema uit het verleden met een nieuw medium te verwerken.”

Dragan exposeerde in vele Europese landen; 30 zelfstandige exposities, en meer dan 50 groepsexposities. Zijn werk bevindt zich in collecties van musea en particuliere verzamelingen in Europa, Zuid-Amerika en Canada.
In de Keg exporuimte staan verschillende objecten en schilderijen van Dragan waarbij de toeschouwer de veelzijdigheid van deze kunstenaar kan ervaren.

Tijdens de “EldeAnders- workshopdagen” zal Dragan op donderdag 5 juni aan de slag gaan met leerlingen van het Elde college. Het resultaat van deze unieke samenwerking zal te zien zijn tijdens het 1 Ander festival in het Kloosterpark op 8 juni.

De Keg expo bevindt zich op de eerste verdieping van Cultureel Centrum ’t Spectrum Steeg 9 in Schijndel
De tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 en zaterdag van 10.00 tot 13.00

Voor verdere informatie www.kegschijndel.nl en www.despotart.nl

de Germinahofgroep in Schijndel

Gery Bouw presenteert schetsontwerpen van haar uitgevoerde portretopdracht van koning Willem Alexander voor het provinciehuis in Den Bosch. Het werk van Gery Bouw is vaak geïntegreerd binnen de architectuur. Zij maakt veel gebruik van glas en (bewegend) licht. Woorden, teksten, tekeningen, digitaal bewerkte foto's vormen in combinatie met glas de dragers van haar werk. Technieken zijn o.a. zandstralen, lamineren, zeefdrukken en digitaal printen op glas. De glasplaten vormen heldere open beelden door hun transparantie en gelaagdheid.

Helma Veugen laat schilderijen zien uit de serie 'Peelwerken'. Sinds 2005 teken en schilder ik vaak in Nationaal Park de Groote Peel. In de serie Peelwerken ga ik uit van één boom. Deze boom staat in mijn geboortedorp Ospel, waar mijn gehele familie een stukje Peelgrond bezit, waar mijn opa en vader turf staken om de kachel te laten branden. Doorgaans wordt deze boom abstract uitgebeeld. In het het NRC Handelsblad verscheen een verhaal over deze boom, geschreven door Koos van Zomeren. In de winter van 2010 is de boom omgevallen, onder aan de stam afgebroken als een lucifershoutje. Langzaam maar zeker vindt er een verschuiving plaats van ‘minder’ boom naar ‘meer’ landschap. Ook in mijn litho’s wordt de Peel afgebeeld. Dit landschap is altijd in mijn gedachten. Ik noem mijn schilderijen en litho’s Peelwerken.

Lène Bueters toont grote en kleine fotocomposities

Theo van Keulen laat zich inspireren door natuur in al haar vormen en kleuren. Theo van Keulen is een kunstenaar die bekend staat om zijn experimentele installaties.

Het wonder van Schijndel

Op zondag 19 januari vindt de opening van de KEG tentoonstelling `Het Wonder van Schijndel` plaats. Om 16.00 uur wordt in de Keg Expo ruimte van het cultureel centrum ´t Spectrum de expositie geopend door Mevr. Jetty Eugster, burgemeester van Schijndel. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door `las Galletas de Maria`.

De tentoonstelling is gerealiseerd in nauwe samenwerking met het museum Jan Heestershuis .
De beide tentoonstellingen met hetzelfde thema vullen elkaar naadloos aan. In het museum Jan Heestershuis wordt een selectie uit de gemeentelijke kunstcollectie getoond n.a.v. het afscheid van de beheerder
Dhr. Jo Santegoeds.

In de Keg Expo wordt meer recent werk geëxposeerd van een aantal kunstenaars uit deze indrukwekkende collectie. Op deze middag wordt tevens een nieuwe editie van `Teken` gepresenteerd , een uitgave van de Keg waarin de expositie wordt belicht.

Deelnemers aan de tentoonstelling in KEG-expo:
Bert Poulise, Danielle Lemaire, JCJ van der Heijden,
Jan Moerbeek, Pauline van der Heijden , Hans van Eerd, Annemarie van den Thillaart, Ivonne van der Velden,
Salwa Jabli, Trinette van Schijndel, Jeroen Kooijmans,
Henk van Rooij, Mirjam Konijnenberg, Jan van den Dungen, Jo Santegoeds, Elmar Gille, Susanne van Doremalen,
Raveel , Francine Steegs, Trudie Broos, Jan de Mug,
Philo Wagner, Frans Vogels, Ad Wijgergangs,
Marie José Eijkemans, Jacomijn den Engelsen,
Hans van Eerd, Leon Adriaans, Jeanny Lelyveld,
Hester Oerlemans, Wim van de Voort

De Keg Expo tentoonstelling `het Wonder van Schijndel “ is te bezoeken van 19 januari tot en met 9 maart tijdens de openingstijden van ´t Spectrum. Maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. De toegang is gratis.


Ad Wijgergangs"Tekenend ben ik "

Zaterdag 2 november om 16.00 uur wordt de tentoonstelling “Tekenend ben ik” van de Veghelse kunstenaar Ad Wijgergangs geopend met o.a. een optreden van Las Galletas de Maria. Tot en met 4 januari is de expositie gratis te zien in de Keg expo van cc. ’t Spectrum aan de Steeg in Schijndel.

Omdat Ad wegens persoonlijke omstandigheden, erg lang heeft gewacht met het tentoonstellen van zijn werken , heeft hij in de loop van zijn vijfentwintigjarig kunstenaarschap een flink oeuvre opgebouwd wat onbekend is bij het publiek.

` Wanneer hij exposeert, laat hij liever niet alleen het nieuwste werk zien, maar put hij graag uit zijn hele collectie.
Veel van zijn tekeningen zijn fijn en rustig opgebouwd uit streepjes, puntjes en kleine veegjes. Soms verhalen ze nog wel over de zwaarte en gespannenheid uit vroeger dagen, maar vaker gaan ze over lichtere onderwerpen als muziek, vriendschap en de ongerijmdheid van de droom. Surrealistisch, symbolisch , maar ook humoristisch, zijn termen die bij het werk van Ad Wijgergangs horen.

De laatste tijd maakt hij gebruik van plaatjes uit tijdschriften of van internet die hij op grafische wijze natekent, bij elkaar brengt en met elkaar verbindt. Het zijn als het ware getekende ‘collages’. Soms ook knipt en plakt Ad letterlijk collages en, om even helemaal te ontsnappen uit de 2-dimensionaliteit daarvan, richt hij kijkkastjes in.

De tentoonstelling “Tekenend ben ik” is te zien van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur in de Keg expo , Steeg 9 in cc ’t Spectrum. Verdere info: www.adwijgergangs.nl www.kegschijndel.nl


Ellen Rijk Danst

Op zaterdag 7 september om 16.00 wordt de tentoonstelling “Ellen Rijk danst” geopend door Dr. Line Rousseau, directeur van A Propic, promotiebureau voor interculturele projecten. De expositie is te zien tot en met 26 oktober in de Keg Epo , cultureel centrum ’t Spectrum in Schijndel.

Het werk van Ellen Rijk ontstaat vanuit haar fascinatie voor de zee, water, boten, beweging en de dans. Tijdens deze tentoonstelling in de KEG Expo wordt recent werk (2007 - 2013) bij elkaar gebracht, waarin de dans en beweging centraal staan.
Werk uit de installaties 'Montre moi ta Pina' geïnspireerd door Pina Bausch en gemaakt voor het Theatre de Vanves in Parijs, en 'Chaos, Chaos, Chaos; een opdracht van de Biënnale van Bourges, wordt gecombineerd met nieuwe tekeningen, foto's en video's.

Het werk van Ellen Rijk vormt werelden die voor het beschouwen betreden moeten worden en die de toeschouwer soms letterlijk en figuurlijk omhullen en tot onderdeel van het werk maken. Er ontstaat een universum dat ruimte biedt aan interactie en vrije interpretatie. Eerder de verleiding dan de confrontatie is daarbij de sleutel. In een op hol slaande wereld, waarin alles snel moet, focust het werk van Ellen Rijk in op de tijd, die zij als het ware fixeert. Dat leidt tot een hoge mate van intimiteit en nodigt uit tot bezinning.
In haar werk lijkt de tijd een moment stil te staan.

Hoewel keramist van oorsprong, maakt Ellen Rijk gebruik van zeer diverse materialen. Zij brengt keramiek, tekeningen, computerprints, foto’s, video en taal samen in ruimtelijke constructies. Solide materialen zoals keramiek en metaal worden gecombineerd met ongrijpbare materialen zoals videoprojecties en water. Regelmatig wordt samenwerking gezocht met kunstenaars uit andere disciplines . De confrontaties tussen deze ‘werelden’ kenmerken haar werk.

De KEG-expo is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 en op zaterdag van 10.00 tot 13.00. De toegang is gratis. Adres CC. ’t Spectrum Steeg 9 5482WN Schijndel. www.kegschijndel.nl

Silvie Buenen
en Roos van den Oetelaar

Op zaterdag 20 juli opent in de tentoonstellingsruimte van de KEG "Keg-expo" een expositie van Silvie Buenen en Roos van den Oetelaar, twee van oorsprong Schijndelse kunsteaars. Aanleiding voor deze tentoonstelling is hun afstuderen aan de Avans Kunstacademie AVK St.Joost in 's-Hertogenbosch dit jaar. De expositie is nog te zien tot en met 31 augustus, Keg-expo, C.C. 't Spectrum Steeg 9 Schijndel.

Silvie Buenen (Schijndel, 1987), woont en werkt in 's-Hertogenbosch. In 2008 ronde Silvie Buenen haar opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming af aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Na een tussenjaar besloot zij haar hart te volgen en toelating te doen bij AKV St. Joost, waar zij in 2009 met succes toelatingsexamen deed. Dit jaar behaalde zij haar diploma als illustrator aan deze academie. In haar werk staat de mens centraal, in al zijn verschijningsvormen. Ze laat de toeschouwer over haar schouder mee kijken door vluchtige momenten, kleine details of fantasiebeelden vast te leggen. Ze maakt in haar werk gebruik van verschillende materialen maar het liefst maakt ze zwarte lijntekeningen. Ze is actief in verschillende gebieden van het vak. Van geboortekaartjes, (kinder)boeken en posters tot producten als servies en sieraden. Silvie Buenen exposeerde o.a. in de W2 in ‘s-Hertogenbosch, Studentengalerie TenToon en Showroom MAMA in Rotterdam en ze won ontwerpwedstrijden voor de VPRO Cover 1 en voor een sandwichverpakking voor KLM. Dit jaar studeerde Silvie af en werd genomineerd voor de JBZ Award (Jeroen Bosch Ziekenhuis Award). Roos van den Oetelaar (1987)is afgestudeerd aan de richting autonome beeldende vorming en haar werk omvat fotografie, film, installaties, performances en taal.

De expositie is te zien tot 31 augustus tijdens de openingsuren van Cultureel Centrum 't Spectrum
Openingsuren: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Vanaf maandag 1 juli tot en met zondag 11 augustus kunt u terecht op maandag van 10.00 tot 20.00 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.


Marcel Fischer, Fotografie

Op zaterdag 15 juni wordt in de Keg expo ruimte een tentoonstelling geopend met werk van Marcel Fischer. De fotografieën van Fischer zijn te zien tot en met 13 juli.
De Keg exporuimte is gratis te bezoeken en is te vinden in het cultureel centrum ’t Spectrum in Schijndel.

In een tijd waar het door geavanceerde apparatuur schijnbaar zo eenvoudig is geworden om een goede foto te maken, moet je wel heel bijzondere opnames maken wil je als fotograaf/ kunstenaar, jezelf voor het grote publiek onderscheiden.
Fotograaf/ kunstenaar Marcel Fischer uit Boxtel kan dit.
Al sinds zijn 23st reist hij de wereld af om het bijzondere in het landschap, de mens en zijn activiteiten , te vertalen naar zijn fotografische kunst. De foto’s vertellen je meer dan er getoond wordt en dat maakt het werk zo bijzonder. Deze gelaagdheid wordt ook nog eens benadrukt door de techniek die Fischer gebruikt: geen camera met voorgeprogrammeerde instellingen maar een eigen techniek die letterlijk in lagen wordt uitgevoerd.

Al een aantal jaren zoekt de Keg in de te organiseren tentoonstelling medio mei juni, aansluiting bij de doelstellingen van het 1 Ander festival . “Grenzeloos” is een van de thema’s die letterlijk in het werk van Fischer terug te vinden is . Maar ook de foto’s over de schoonheid van de “vergane glorie” leggen een link naar het festival: Leerlingen van het Elde college hebben hier tijdens de Elde Anders dagen afgelopen week middels workshops, al kennis van genomen.

De KEG-expo is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 en op zaterdag van 10.00 tot 13.00. De toegang is gratis.

www.fischerfotografie.nl

Impressie voorstelling "Sur la table, Sir" LaMelisChoreografie: Helma Melis, Dansers: Eelco Roovers en Antonine Bucherre


`

Tentoonstellingen 2009- 2015

10 jan tm 21 feb 09 Marielle van den Berg "Waterwerken"
7 mar tm 11 apr 09 Mels Dees installatie "Model Disaster"
18 apr tm 6 jun 09 Aardetekens en Bomentaal Marije Kos en Thea Kanters
13 jun tm 22 aug 09 Klaartje Esch Fotografie en Nienke Korthof Mutlimedia
19 sep tm 14 nov 09 "Schijndels Landschap belicht en gedicht " kunstmanifestatie i.s.w. met o.a. Museum Jan Heestershuis
in kader van Schijndel 700 jaar
28 nov 09 tm 16 jan Lianne de Lepper
23 jan tm 6 mar 10 Paul Legeland "Anything to Declare?"
13 mrt tm 24 apr 10 Matijs van de Kerkhof Schilderijen
01 mei tm 12 jun 10 Salwa Jabli
19 jun tm 28 aug 10 Academieverlaters, Madelon van de Avoort, Nienke Bekkers, Sanne Hak en Richard Koekoek
11 sep tm 23 okt 10 Samenbundelingen Henk Wijnen, Martyn Last en Bülent Evren.
30 okt tm 11 dec 10 "pARTners" 30 jaar KEG
18 dec tm 29 jan 10 Willem van der Wal en Henk Biesterbosch, kinetische objecten en schilderijen
5 feb tm 19 mar 11 Paul Isphording en Greet Vervoort, schilderijen en tekeningen
2 apr tm 14 mei 11 Ans Verdijk, Mixed Media
21 mei tm 25 juni 11 Ruben La Cruz, Recycled Media
2 jul tm 3 sep 11 Wiel Wiersma, Schilderijen
10 sep tm 23 okt 11 Anne-Marie van den Thillart
29 okt tm 10 dec 11 Kunstenaarsoverleg Vught
17 dec tm 28 jan 12 Hermien en Bernard van der Wielen
4 feb tm 24 mar 12 overzichtsexpositie Wim van de Voort
31 mar tm 12 mei 12 Ivo Clason en Guus Smeulders, Rave Party toReality
19 mei tm 30 jun 12 Rik van Iersel, "Spraakwater"
14 jul tm 1sep 12 Kitty Doomernik en Lous America
8 sep tm 20 okt 12 Hommage aan Ad Kooijmans
10 nov tm 22 dec 12 Frank van Ansem "Soldaten, boekenkasten en familieperikelen" schilderijen en tekeningen
5 jan tm 16 feb 13 "De ideale stad" n.a.v. opening glazen boerderij Schijndel
22 feb tm 6 apr 13 Jan de Mug, schilderijen en tekeningen
13 april tm 15 mei 13 Jan van den Dungen, "from the book Chambers"
5 juni tm 13 juli 13 Marcel Fischer, Fotografie
20 juli tm 31 aug 13 Silvie Buenen en Roos van den Oetelaar
7 sep tm 26 okt 13 Ellen Rijk, "Ellen Rijk Danst"
2 nov tm 4 jan 13 Ad Wijgergangs, "Tekenend ben ik "
19 jan tm 9 mar 14Het Wonder van Schijndel
29 mar tm 3 mei 14 De Germina Hofgroep in Schijndel
10 mei tm 21 juni 14 Dragan Despotovic
14 juli tm 13 aug 14 Lotte Simons en Florian Verhagen
6 sep tm 18 okt 14 Lidwina Charpentier, "Geraakt"
25 okt tm 6 dec 14 Mariëtte van Erp
13 dec tm 14 feb 15 Ateliers Patagonia + guests
21 feb tm 4 apr 15 Marijke Buddendijk
11 apr tm 6 jun 15 Lucas Kastellijn en Marieke Peters
13 jun tm 22 aug 15 35 jaar Keg
5 sep tm 31 okt 15 Patagonia Maxima< /td>
7 nov tm 31 dec 15 Anne-marie van de Thillart en Jo Santegoeds
9 jan tm 5 mar 16 Pepijn van den Nieuwendijk
12 mar tm 30 apr 16 Jenetta de Koninck
28 mei tm 30 jul 16 Michiel van Overbeek
13 aug tm 24 sep 16 Elise Berkvens
01 okt tm 12 nov 16 Henk Visch
terug naar Home