Het Landschap van Schijndel belicht en gedicht

HET LANDSCHAP VAN SCHIJNDEL BELICHT EN GEDICHT
12 september – 1 november 2009

“Het landschap van Schijndel belicht en gedicht” is de titel van de expositie die de Stichting KEG, in samenwerking met de gemeente Schijndel en het museum Jan Heestershuis heeft samengesteld in het kader van het 700 jarig bestaan van Schijndel. Het jubileumjaar 2009 staat in het teken van kunst en cultuur. Beeldende kunst in Schijndel is een begrip geworden.
Met 30 jaar verzamelen is de gemeentelijke kunstcollectie ontstaan : ca. 90 kunstwerken in de openbare ruimte en een verzameling in het gemeentehuis van Schijndel. Ook het museum Jan Heestershuis is een belangrijk onderdeel geworden van kunst in de gemeente.
De KEG heeft een grote rol gespeeld in de beeldvorming middels haar presentaties van hedendaagse beeldende kunst. Naast de jaarlijkse exposities in de KEG-expo ruimte, zijn er belangrijke evenementen gerealiseerd, zoals ‘De alternatieve beeldenroute’, ‘Kunst in de etalage’, ‘Tempus Arti 2003’ en ‘De wereld is groter dan Schijndel 2004’ en ‘2007’.
Er is inmiddels een hele nieuwe generatie kunstenaars uit Schijndel ontstaan.

Concept

‘Het landschap van Schijndel belicht en gedicht’ laat de bezoeker middels beeldende kunst en poëzie de verscheidenheid aan landschapsaspecten van de gemeente Schijndel zien.
8 Dichters uitgenodigd door Maarten van den Elzen uit Uden zullen met hun woorden het landschap in een poëtisch licht zetten. Deze gedichten worden op de door de dichters gekozen plekken getoond op gezeefdrukte borden. Op termijn gaan deze gedichten deel uit maken van een grotere gedichtenroute door de Meierij. Daarnaast worden de gedichten van H.H. ter Balkt, Mark Boog, Maarten van den Elzen, Elma van Haren, Jasper Mikkers, Y. Né, Jace van de Ven en Victor Vroomkoning gepresenteerd in de tuin van het museum Jan Heestershuis.

16 Beeldende kunstenaars verbeelden op locatie het landschap.

Naast o.a. de KEG-expo ruimte en de museumtuin van het Jan Heestershuis, de toren van de St. Servatiuskerk en de Schaapskooi zijn er in overleg met de gekozen kunstenaars locaties. Hierdoor is er een route ontstaan die voor de bezoeker het Schijndels landschap zal openbaren in woord en beeld. De keuze van de kunstenaars is o.a tot stand gekomen d.m.v. het documentatiebestand van de N.B.K.S. en de eigen KEG documentatie.
Om het landschap juist van buitenaf te belichten hebben we uitdrukkelijk gekozen voor kunstenaars die niet uit Schijndel komen. Zoals er ook een grote verscheidenheid bestaat binnen het Schijndels landschap hebben we gekozen voor verschillende disciplines binnen de hedendaagse kunst.
Wij hebben ons bij de keuze niet beperkt tot onze landsgrenzen. Met Niko van Stichel en Kevin Dagg vragen wij ook deze Belgische en Schotse kunstenaars hun visie op ons landschap te geven. De kunstenaars hebben zich reeds bewezen in landschapskunst in vele uitingsvormen. Schilderijen (Theo van Keulen en Frank Anderson), installaties en mixed media (Hélène Rosenmuller en Elsbeth Doorenbos, Mark Robert Peters, Niko van Stichel, Kevin Dagg, Mels Dees en Mariëlle van den Bergh) Computerprints en film (A.M. van den Thillart, Mario Dijsselbloem en André Boone) en kunst van Maria Klerx, Dorette Sturm, Helena Koning en Mariëlle Lapidaire.

Van deze kunst en gedichten route wordt een catalogus samengesteld. Daarnaast er is een educatief project voor basis- en middelbare scholen ontwikkeld. De kunstbus met een rijdende tentoonstelling, bezoekt samen met een kunstenaar en dichter de deelnemende scholen en de leerlingen worden uitgenodigd, -geïnspireerd door de kunstroute en dichters/kunstenaars, -zelf een gedicht en een grafisch werk te maken in het teken van het Schijndels Landschap. Ook is in samenwerking met de Openbare bibliotheek een poëzieproject/wedstrijd opgezet voor de inwoners van Schijndel. De KEG heeft bij de realisatie van de verschillende projecten financiële medewerking gekregen van de gemeente Schijndel en ”Schatten van Brabant “ een initiatief van de Provincie Noord-Brabant i.s.m. diverse partners over de betekenis van het verleden voor nu.

Het landschap van Schijndel in de persDeelnemende kunstenaars

Theo van Keulen www.theovankeulen.nl
Anne Marie van den Thillart www.annemarievandenthillart.nl
Frank Anderson www.frankanderson.nl
Mels Dees www.melsdees.nl
Mario Dijsselbloem www.mariodijsselbloem.jpg
Marielle Lapidaire www.lapidaire.info
Hélène Rosenmuller en Elsbeth Doorenbos www.helenerosenmoller.nl
Marielle van den Bergh www.mariellevandenbergh.eu
Niko van Stichel http://users.telenet.be/nikovanstichel
Helena Koning
Maria Klerx www.mariaklerx.nl
Mark Robert Peters www.markrobertpeters.nl
Dorette Sturm www.dorettesturm.nl

foto's Mike Harris

Kevin Dagg www.kevindagg.com
André Boone www.andreboone.com
Deelnemende Dichters
H.H. ter Balkt, Mark Boog, Maarten van den Elzen, Elma van Haren, Jasper Mikkers, Y. Né,
Jace van de Ven, Victor Vroomkoning

terug naar Home